Moduri de a scădea cantitatea de plastic folosită zilnic

Poluarea oceanelor cu plastic este un subiect alarmant pentru întregul mapamond, peste zece milioane de tone de plastic fiind aruncate în apă în fiecare an. Cea mai mare problemă este în Asia de sud-est, acolo unde primii patru mari poluatori, China, Indonezia, Tailanda și Vietnam sunt responsabili pentru aproape jumătate din deșeurile de plastic.

Acest tip de poluare are un impact dovedit asupra sănătăţii animalelor marine deoarece acestea, inclusiv zooplanctonul, le confundă cu hrana. Cercetătorii se tem că există şi un impact asupra sănătăţii omului.

Câţiva experţi în reciclare au identificat câteva moduri simple prin care putem contribui la reducerea cantităţii de plastic de pe planetă. Uite cum!



  1. Ai grijă ce cumperi!

Fă-ţi o listă de cumpărături bine gândită. De exemplu, când cumperi apă, alege să fie îmbuteliată în recipiente reutilizabile, precum sticlele. De asemenea, poţi evita cumpărăturile ambalate în plastic, precum pungile cu portocale sau săculeţii de cartofi şi poţi cumpăra alimente vrac pe care să le pui în pungi cu care deja ai venit de acasă.

  1. Foloseşte sacoşe reutilizabile!

Investeşte în sacoşe din materiale textile pentru a merge la cumpărături, astfel încât să nu cumperi tot timpul altele noi de plastic. Poţi să te inspiri din cele de mai jos.

  1. Găteşte-ţi singură!

Cum spuneam şi la numărul 1, în primul, verifică lista de cumpărături şi achiziţionează-ţi produse la vrac. Pe lângă faptul că mâncarea gătită de tine este mai gustoasă şi mai sănătoasă, cea comandată de la restaurant vine ambalată în caserole de plastic, care, ulterior, vor ajunge în mediu.

  1. Foloseşte staţiile de reîncărcare!

Chiar dacă la noi încă nu sunt prezente decât câteva staţii pentru lapte sau pentru suc, totuşi, dacă ajungi în ţări în care acestea sunt mai des întâlnite, foloseşte-le cu încredere. Poţi reumple bidoanele de detergent cu aceste maşinării.

  1. Evită produsele cu microbiluţe!

Microbiluţele de plastic se găsesc, în special, în produsele dermato-cosmetice pentru exfolierea pielii. Mai multe firme producătoare au început să renunţe la fabricarea acestora tocmai pentru a proteja mediul.

  1. Regândeşte-ţi rutina de înfrumuseţare!

Şerveţelele umede sunt fabricate din răşini de plastic, care aruncate în toaletă înfundă ţevile. Acestea se aruncă doar în gunoi!!! Însă pentru a nu mai folosi astfel de produse ce vor ajunge în mediu, încearcă alternative precum cârpele de bumbac confecţionate acasă, din materiale pe care nu le mai foloseşti.

  1. Cumpără cosmetice artizanale!

De cele mai multe ori produsele de igienă sau cosmeticele artizanle, precum săpunurile sau şampoanele nu sunt ambalate în plastic, ci în sticlă sau hârtie. Astfel poţi opta să le alegi pe acestea decât pe cele obişnuite.  

  1. Verifică-ţi garderoba!

În dressing-ul tău sigur există îmbrăcăminte confecţionată şi din fibre sintetice precum polyesterul sau lycra. Încearcă să nu mai cumperi astfel de produse pentru că, pe lângă faptul că poluează, se uzează şi foarte repede. Alege fibrele naturale precum, bumbacul, mătasea sau lâna.

  1. Renunţă la paiele de plastic!

Tot mai mulţi comercianţi au început să înlocuiască paiele de plastic cu cele de hârtie, însă din păcate acestea nu pot fi reutilizabile. Experţii ne recomandă să achiziţionăm paie metalice, care pot fi purtate în geantă, pentru că nu se îndoaie şi pot fi uşor de spălat după ce le folosim. În plus, sunt foarte stylish 😉

Plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăți marine pe an. Deși sunt biodegradabile, aceste gunoaie au o rată de descompunere foarte mare – între 50 și 600 de ani, în funcție de material. 

Specialişti spun că în 2050, în apele oceanului planetar vor fi mai multe plastice decât peşte.

Citeşte şi despre cum pandemia cu noul coronavirus a redus poluarea la nivel global!  

După ce în mai multe oraşe de pe glob au început să apară animale sălbatice pe străzi, iar pe canalele Veneţiei au reapărut delfinii, zilele trecute, cerul a devenit roz în Mumbai, după ce sute de mii de flamingi au invadat oraşul, de când oamenii stau în izolare. Totul datorându-se scăderii nivelului de poluare de când marile fabrici ale lumii şi-au oprit producţiile…

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images