Modul în care creierul resimte șase tipuri diferite de iubire

Oamenii de știință au identificat modul în care creierul reacționează la șase tipuri diferite de iubire într-un nou studiu. Cercetări recente dezvăluie zonele din creier care resimt șase tipuri diferite de iubire – și care dintre ele este cea mai puternică.

Un nou studiu arată că există, de fapt, șase tipuri diferite de iubire, iar fiecare activează o parte diferită a creierului.

Folosim cuvântul „iubire” în diverse contexte – de la adorația sexuală, la iubirea părintească, până la iubirea pentru natură. Un studiu publicat în Cerebral Cortex a arătat că același cuvânt activează părți diferite ale creierului, în funcție de tipul experienței umane.



Șase tipuri de iubire

Șase tipuri de iubire pe care le resimte creierulStudiul a implicat 55 de participanți, toți părinți, care s-au descris ca fiind într-o relație de iubire. Cercetătorii au folosit scanări RMN pentru a măsura activitatea cerebrală a participanților în timp ce aceștia reflectau asupra unor scenarii legate de șase tipuri de iubire:

  • Iubirea romantică;
  • Iubirea părintească;
  • Iubirea pentru un prieten;
  • Iubirea pentru un străin;
  • Iubirea pentru un animal de companie;
  • Iubirea pentru natură.

De exemplu, pentru a evalua iubirea părintească, participanții au fost invitați să-și amintească momentul în care și-au văzut copilul nou-născut pentru prima dată. Într-unul dintre scenarii, cercetătorii au scris: „Îți vezi pentru prima dată copilul nou-născut. Bebelușul este sănătos și puternic – cea mai mare minune din viața ta. Simți iubire pentru el.”

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL INTENSE C Ser gel iluminator si antioxidant. Serul gel iluminator și antioxidant contracareaza formarea ridurilor, textura neuniforma a tenului si semnele de oboseala. Pielea este hidratata instant, iar ridurile fine sunt reduse.

Rezultatele au arătat că iubirea părintească, adică iubirea pentru copii, a generat cea mai intensă activitate cerebrală, urmată îndeaproape de iubirea romantică. „În iubirea părintească, s-a observat o activare profundă în sistemul de recompensă al creierului,” a explicat Pärttyli Rinne, coautor al studiului și cercetător la Universitatea Aalto din Finlanda.

Toate tipurile de iubire între oameni au activat aceleași zone din creier, indiferent de apropierea relației, dar intensitatea activării cerebrale a variat. Iubirea pentru străini, de exemplu, a cauzat mai puțină activare cerebrală decât iubirea din relațiile apropiate.

Pe de altă parte, iubirea pentru natură a activat sistemul de recompensă al creierului, în timp ce iubirea între oameni a activat zone asociate cu cogniția socială. De asemenea, cercetătorii au descoperit că activitatea cerebrală a participanților atunci când le-au fost prezentate scenarii despre animale a dezvăluit dacă aceștia aveau sau nu un animal de companie. „În cazul iubirii pentru animale, zonele cerebrale asociate conexiunii sociale au fost mai activate la stăpânii de animale decât la cei care nu aveau un animal de companie,” a adăugat Rinne.

Iubirea și tipul de relație

Iubirea și tipul de relațieConcluzia este că, în funcție de tipul de iubire, activitatea cerebrală este influențată atât de apropierea relației, cât și de natura obiectului iubirii – fie că este vorba de un om, un alt animal sau natura.

„Acum oferim o imagine mai cuprinzătoare a activității cerebrale asociate cu diferite tipuri de iubire decât cercetările anterioare,” a concluzionat Rinne.

Înțelegerea modului în care creierul resimte diferite tipuri de iubire ar putea fi esențială în tratarea tulburărilor de atașament, a depresiei și a problemelor de relație.

foto: shutterstock