Sarbatoarea Craciunului este, de fiecare data, un prilej de bucurie, de impacare, de reunire a familiei, de obicei in jurul unei mese imbelsugate, unde preparatele din carne de porc, cozonacul, si bauturile alcoolice traditionale, fac parte din program. Dupa 40 de zile de post, bucatele de Craciun, consumate fara discernamant pot duce de la simple indigestii, pana la crize biliare, crize ulceroase, sau chiar accidente vasculare sau coronariene care sfarsesc inevitabil pe patul de spital.
Daca ne supunem purificarii religioase, dar si fizice reprezentate de postul Craciunului este important ca reluarea alimentatiei bogate in proteine animale, grasimi saturate, colesterol si hidrati de carbon sa se faca treptat, cu respectarea catorva reguli.
Mancati la intervale mai mici de timp si nu in cantitati mari pentru a permite readaptarea tubului digestiv la alimentele de origine animala. Se realizeaza astfel un veritabil antrenament digestiv si metabolic.
Asezonati preparatele din carne de porc, bogate in grasimi saturate si colesterol, mai greu de digerat, cu legume crude! Prezenta fibrelor alimentare combate constipatia, stimuleaza satietatea, reduce absorbtia grasimilor si aduce un aport suplimentar de vitamine si minerale.
Incercati sa consumati cat mai putine feluri de mancare la o masa! Combinarea acestora ingreuneaza digestia, ducand la balonare si discomfort digestiv.
Hidratati-va corespunzator! Folositi ceaiurile din plante medicinale, precum sunatoarea, musetelul, papadia, anghinarea, dupa mesele copioase pentru a usura digestia. Nu exagerati cu consumul de alcool! Cele mai frecvente crize de pancreatita acuta, boala deosebit de grava, se inregistreaza dupa mesele bogate, stropite cu alcool, atat de frecvente odata cu perioada sarbatorilor!
Atentie la sare! Preparatele din carne de porc precum carnatii, toba, caltabosul, contin cantitati crescute de sare, deseori responsabila de pusee de tensiune insotite de dureri de cap, edeme si stare de rau.
Consuma dulciuri cu moderatie si incearca sa le inlocuiesti pe cele foarte concentrate precum torturile si prajiturile cu ciocolata cu deserturi mai usoare, pe baza de fructe!
O plimbare dupa o masa bogata si mai greu digerabila, cum este chiar cea de Craciun, are efecte benefice asupra digestiei si poate suplini cu succes suplimentele de enzime sau protectoarele gastrice indicate in astfel de situatii.
In fond, actul alimentar este si un act de placere, nu doar de necesitate, mesele de sarbatori fiind momente in care iubirea si spiritul de familie se intalnesc cu placerea gusturilor si mirosurilor rafinate, precum si cu caldura unor conversatii relaxate. De aceea, trebuie sa incercam ca, prin moderatie, respectarea principiului disocierii si bun-simt sa nu le transformam in momente neplacute de suferinta fizica sau chiar boala.
Text: Dr. Nicoleta Mandrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice