De la tocurile zgarie-nori la blugii stramti, tot mai multe dintre noi aleg in mod frecvent stilul in defavoarea confortului. Daca ar fi sa ne luam dupa faimoasa Coco Chanel care a declarat in repetate randuri ca “Luxul trebuie sa fie confortabil, altfel nu este lux”, atunci ar trebui sa incetam sa ne mai “sufocam” corpul. In ideea de a lasa moda sa se ocupe de stil si noi de sanatatea noastra, am intocmit o lista cu pericolele modei asupra sanatatii.
Gulerele stranse
Daca te-ai confruntat de multe ori cu dureri de cap, urechi infundate si/ sau vedere incetosata la locul de munca, este posibil sa fie de vina camasa sau cravata. Gulerele stranse pot reduce fluxul de sange catre creier si pot duce la cresterea presiunii intraoculare, care cauzeaza aceste simptome. Pentru a reduce aceste simptome, asigura-te ca ai in garderoba tricouri cu gulere cu dimensiunea corespunzatoare. De asemenea, gulerul trebuie spalat in mod regulat, pentru a evita aparitia infectiilor bacteriene.
Flip-flops
Celebritati precum Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Jessica Simpson, Paris Hilton, Britney Spears si Gwen Stefani sunt adeptele incaltamintei tip flip-flops, insa aceasta poate genera o serie de probleme de sanatate. De fapt, in Marea Britanie NHS cheltuieste anual aproximativ 40 de milioane de lire sterline pentru tratarea leziunilor provocate de pantofii tip flip-flops. Purtarea lor zilnica poate duce la dureri articulare si chiar la probleme ortopedice.
Blugii skinny
Blugii skinny pot fi la moda, dar tesatura lor stransa pe corp poate da nastere problemelor de sanatate atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. La barbati, pantalonii stramti pot cauza supraincalzirea testiculelor, scaderea numarului de spermatozoizi si probleme de fertilitate.
In ceea ce le priveste pe femei, purtarea blugilor skinny poate creste sansele de a dezvolta candidoza. Mai mult decat atat, acestia pot duce la compresie nervoasa, care se manifesta prin furnicaturi sau coapse amortite.
Tocurile inalte
Desi, cu ceva vreme in urma, tocurile erau purtate doar la evenimentele importante, in prezent acestea sunt indispensabile tinutei de zi cu zi, lucru ce duce la o intreaga serie de probleme de sanatate. Purtatul in mod regulat al tocurilor inalte pune presiune pe articulatii, ducand astfel la o serie de probleme precum artrita, dureri de spate si leziuni ale tendoanelor – si asta fara a lua in considerare accidentele legate de ruperea tocului.
Lenjeria sexy
Doamnelor, tuturor ne place sa ne simtim sexy, sa simtim ca suntem provocatoare si tocmai de aceea ne imbracam in lenjeria noastra preferata, rosie si… sexy. Cu toate ca acest lucru poate reaprinde flacara in dormitor, specialistii avertizeaza ca astfel de lenjerii pot cauza frecare si infectii ale pielii delicate. Mai mult decat atat, purtarea chilotilor tanga poate contribui la raspandirea bacteriilor, ceea ce poate duce la infectii ale tractului urinar.
Piercingurile
Conform rezultatelor sondajului publicat in British Medical Journal, in medie, 25% dintre piercinguri duc la complicatii, inclusiv umflarea zonei, sangerare si infectie. Mai mult decat atat, chiar daca nu se produce infectie, bijuteriile pot duce la eruptii cutanate si mancarime in cazul celor cu alergii la nichel, in timp ce cerceii pot deteriora tesutul urechii. Pentru a evita astfel de probleme, opteaza pentru bijuterii hipoalergenice, acolo unde este posibil si pastreaza cerceii pentru ocazii speciale.
Lenjeria de corp pentru slabit
Lenjeria de corp destinata slabirii este iubita si apreciata de femeile de pretutindeni. Stilul Bridget Jones obtinut cu ajutorul acestor lenjerii poate afecta sanatatea. Similara unui corset, lenjeria de corp pentru slabit pune presiune mare pe stomac, de aceea, de multe ori poate duce la arsuri stomacale, la probleme respiratorii si digestive. Sindromul intestinului iritabil poate fi agravat de o asemenea lenjerie.
Sutienele
Se crede ca mai mult de 70% dintre femei poarta sutiene a caror marime nu este cea corecta – acest lucru poate duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv la dureri de spate, de gat si de piept, la dificultati de respiratie, la iritatii ale pielii etc.
Text: Andreea Popescu