Oare umbrela te protejeaza de razele ultraviolete? Oare orice produs cu factor de protectie solara este eficient contra arsurilor? Ei bine, exista o sumedenie de mituri despre expunerea la soare, insa, printre acestea, iata ca se intalnesc si adevaruri. Sa le aflam si sa facem diferenta!
Ghid complet de protectie solara
Dupa ora 17:00, soarele nu provoaca arsuri
Mit. Cu toate ca nu este recomandata expunerea la soare in intervalul 11:00-17:00, asta nu inseamna ca in rest esti in siguranta. In acest interval soarele este de-a dreptul nociv, iar in rest este periculos, cam asa s-ar rezuma situatia in cateva cuvinte. Soarele emite raze ultraviolete pe tot parcursul zilei, insa, intr-adevar, acestea sunt mai puternice si ajung in cantitati mai mari pe suprafata pamantului in intervalul amintit. Aplicarea produselor cu factor de protectie solara este obligatorie atat dimineata cat si dupa ora 17:00. Se spune ca riscul de arsuri si insolatii persista atat timp cat umbra ta este egala sau mai mica decat inaltimea.
Remedii contra arsurilor solare
Produsele cu SPF se reaplica la iesirea din apa
Adevarat. Chiar daca produsul tau de protectie solara are calitatea de a fi rezistent la apa, medicii dermatologi recomanda reaplicarea acestuia la iesirea din apa sau dupa fiecare ora de stat la soare. Explicatia este simpla si se rezuma la faptul ca proprietatile sale incep sa devina mai putin eficiente dupa aproximativ 40 de minute de la aplicare. De asemenea, atat apa cat si transpiratia favorizeaza curatarea pielii de toxine, impuritati, prin urmare si de alte substante intrate in contact cu aceasta.
Meniu pentru plaja. Iata ce mancam cand stam la soare
Produsele cu SPF50 impiedica bronzarea
Mit. Factorul de protectie solara, notat SPF, este precedat intotdeauna de un numar. Acel numar indica gradul de protectie, prin urmare, cu cat este mai mare, cu atat mai putine raze ultraviolete ajung direct pe piele si cu atat mai slab este bronzul capatat. Trebuie sa tinem cont ca razele de tip UVA sunt cele care bronzeaza, dar care pot, totodata, provoca si arsuri. Insa, avand in vedere ca nu exista produs care sa asigure protectie integrala contra UVA/UVB, produsele cu SPF50 sau SPF50+, nu impiedica bronzarea integrala, insa filtreaza cantitatea de bronz. Punctam ca bronzul astfel obtinut dureaza mai mult timp pe piele.
Greseli frecvente de aplicare a protectiei solare
Sub umbrela ma bronzez
Adevarat. Desi pare greu de crezut, umbrela nu este o sursa de protectie solara, razele UV, desi in cantitati mai mici, trec prin tesatura si ajung la suprafata pielii, bronzand-o. In plus, acestea se rasfrang din nisip avand acelasi efect. Studiile au demonstrat ca umbrela filtreaza pana la 25% din radiatii.
Alimente filtru contra radiatiilor ultraviolete
Norii protejeaza de razele ultraviolete
Mit. Norii nu reusesc sa opreasca decat 20% dintre radiatii, prin urmare razele ultraviolete ajung la suprafata pamantului intr-un procent foarte mare. Se recomanda aplicarea cremelor cu SPF chiar si in zilele cu nori, cu atat mai mult cu cat, din cauza faptului ca pielea resimte mai putina caldura, tendinta de expunere este mai mare, iar riscul arsurilor creste.
Vrei sa te bronzezi mai repede si mai frumos? Iata alimentele care favorizeaza bronzul! Click aici!
Text: Madalina Manole