Fie ca esti insarcinata, fie ca esti in posesia unui prichindel, vrei sa stii cum sa-ti cresti cat mai frumos si mai armonios copilul. Dar este destul de greu de ales cele mai bune informatii din uriasul munte format din cartile de parenting. O sursa sigura sunt cercetarile realizate de specialistii in psihologia copilului.
Unul dintre cercetatorii de prestigiu este John Medina, care a cuprins in cartea sa „Brain Rules for Baby”, cele mai recente descoperiri stiintifice in zona dezvoltarii creierului copiilor cu varste intre 0 si 5 ani. Tot el incearca sa risipeasca miturile si sa raspunda cat mai acurat marilor intrebari puse de parinti.
MIT: Daca asculti Mozart cand bebelusul este in uter, va avea note bune la matematica.
ADEVAR: Bebelusul isi va reaminti muzica lui Mozart, alaturi de alte lucruri pe care le-a mirosit, gustat in uter. Daca vreti sa fie bun la matematica in anii urmatori, cel mai important lucru este sa il invatati sa isi controleze impulsurile in primii ani. Cu cat un copil exerseaza mai mult intarzierea satisfacerii poftei, cu atat mai mare este bucuria realizarii si el poate realiza un control mai bun asupra comportamentului.
MIT: Expunerea copilului la ascultarea DVD-urilor ii va imbogati vocabularul.
ADEVAR: Numarul si varietatea cuvintelor pe care le folositi cand vorbiti cu bebelusul ii pot dezvolta atat vocabularul cat si IQ-ul. Dar cuvintele trebuie sa vina de la o fiinta umana vie, reala nu de la DVD. Cu cat parintii vorbesc mai mult cu copiii lor, chiar din primele momente de viata ale micutilor, cu atat abilitatile lor lingvistice vor deveni mai bune.
MIT: Pentru a creste puterea mintii, copilul trebuie sa aiba o camera plina cu jucarii si o biblioteca cu DVD-uri educationale.
ADEVAR: Joaca deschisa este la fel de importanta in dezvoltarea unui copil ca si proteinele. S-a demonstrat faptul ca joaca libera, deschisa aduce multe beneficii copiilor. Ei sunt mai creativi, au un vocabular mai bogat, o memorie mai buna, sunt mai putin stresati si au mai multi prieteni decat cei cu casa plina de jucarii electronice educationale. Un copil, cu doar cateva creioane si o foaie de carton, poate dezvolta un joc plin de imaginatie.
MIT: Daca le spui copiilor ca sunt destepti, le va creste increderea in sine.
ADEVAR: Copiii laudati in permanenta pentru inteligenta lor vor deveni mult mai atenti sa demonstreze acest lucru decat sa invete cu adevarat ceva. Greselile se vor transforma in esecuri si nu in oportunitati de invatare. Considerand ca succesul se datoreaza unor abilitati fixe cum este talentul, ei nu vor mai depune efort pentru a rezolva probleme cu adevarat dificile.
Asadar, laudati-va copiii pentru efortul depus in rezolvarea unei sarcini, nu pentru inteligenta lor!
MIT: Copiii isi gasesc, cumva, propria fericire!
ADEVAR: Scopul cel mai inalt al parintilor este de a creste copii fericiti. Dar ce ne face cu adevarat fericiti? Cu siguranta, relatiile pozitive cu ceilalti! Rolul parintilor este de a ii invata pe copii sa socializeze, sa isi faca prieteni, si mai ales cum sa isi pastreze prietenii. Buna gestionare a emotiilor si empatia ajuta foarte mult la dezvoltarea aptitudinilor sociale. La fel studierea unui instrument muzical.
Oamenii de stiinta nu stiu chiar totul despre mintea umana, dar, cu siguranta, ne contureaza o imagine cat mai realista despre cum sa crestem copii isteti si fericiti!
Text: Dana Comanescu