Exista o groaza de mituri si informatii gresite despre contraceptie care circula din gura in gura si uite asa ajung sa deruteze o groaza de persoane si chiar sa le determine pe multe femei sa nu isi ia nicio masura de protectie in cazul unui act sexual. O informatie gresita poate declansa insa o cascada de situatii neplacute si cea mai mare problema este ca de multe ori nu verificam astfel de informatii, ele ne raman in minte si apoi, fara se ne amintim de unde le avem, le luam drept adevarate.
Daca esti curioasa de ce se spune ca pilulele contraceptive ingrasa si ca prezervativul ii impiedica pe barbati sa simta placere sexuala, atunci citeste articolul in continuare.
- Pilulele contraceptive ingrasa.
Acesta este doar un mit, pentru ca cercetatorii au facut studii care arata ca pilulele contraceptive nu ingrasa. In schimb, contraceptivele pot provoca retentie de apa in corp, lucru care poate determina usoare fluctuatii ale greutatii. Ingrasarea mai poate surveni si daca in corp s-a creat un dezechilibru hormonal.
- Inelul contraceptiv duce la infertilitate.
Aceasta afirmatie este pe jumatate adevarata. Inelul vaginal este o metoda hormonala de contraceptie, lucru ce presupune ca inelul contine hormoni (estrogen si progesteron) care opresc ovulatia. Astfel ca, asemeni contraceptivelor orale, inelul vaginal poate provoca infertilitate temporara. Nu dureaza insa mai mult de 1-2 luni dupa ce ai scos inelul pana ce ovulatia o revine si poti ramane insarcinata. Inelul vaginal nu provoaca infertilitate pe termen lung.
- Pilula contraceptiva isi face efectul imediat cum ai luat-o.
Nimic mai neadevarat. Daca ai luat o pilula contraceptiva, nu inseamna ca vei fi protejata instant impotriva sarcinii nedorite. Tocmai de aceea pilulele contraceptive se iau zilnic, pentru ca trebuie ca hormonii din ele sa interactioneze cu cei ai femeii pe toata durata ciclului menstrual. Dureaza in jur de 7 zile (in care trebuie sa iei pastila zilnic) pana ce aceasta te protejeaza. Pana in aceste 7 zile, este bine sa folosesti si alt mijloc contraceptiv, de siguranta.
- Prezervativele ii impiedica pe barbati sa simta placere in timpul actului sexual.
Aceasta afirmatie este falsa, pentru ca barbatii simt placere si cu prezervativ. Exista bineinteles o diferenta intre senzatia pe care ti-o ofera sexul cu prezervativ si cel fara. O alta problema este ca se produce acea intrerupere din momentul romantic, cand barbatul trebuie sa isi puna prezervativul. Dar oricum am privi lucrurile, sexul cu prezervativ este mai placut decat cel care are ca rezultat o sarcina nedorita sau boli cu transmitere sexuala.
- Pilulele contraceptive duc la aparitia acneei si la ingrasarea tenului si parului.
Toate aceste lucruri se pot intampla, daca pilulele pe care le iei nu sunt potrivite organismului tau. De aceea, este bine sa iti faci niste analize si sa vorbesti cu un doctor in cazul in care observi ca apar astfel de probleme dupa ce ai inceput programul de contraceptie. Doctorul iti poate schimba pilulele cu altele, potirivite pentru tine, care sa nu iti mai provoace astfel de probleme.
- Nu exista niciun risc daca uiti sa iei o pilula contraceptiva cand pachetul este pe terminate.
Riscul este foarte mare daca uiti sa iei o pastila, chiar si atunci cand este ultima sau printre ultimele din pachet. La inceputul si sfarsitul pachetului este cel mai riscant sa uiti o pilula, pentru ca acest lucru poate face ca ovulatia sa nu mai reuseasca sa fie oprita luna viitoare. Riscul sa se intample ceva este mai mic insa daca nu ai luat o pastila cand esti la mijlocul pachetului.
- Contraceptivele duc la scaderea dorintei sexuale la femei.
Intr-adevar, exista cazuri in care contraceptivele pot duce la scaderea libidoului. Studiile au aratat ca acest lucru se intampla insa unui numar mic de femei. Daca te confrunti cu aceasta problema, adreseaza-te unui doctor. De multe ori, problema dispare prin schimbarea pilulelor contraceptive.
- Mijloacele contraceptive pe baza de hormoni cauzeaza depresii.
Poti sa stai linistita daca te ingrijora gandul ca starea de spirit ti se poate schimba din cauza mijloacelor contraceptive hormonale. Doar atunci cand deja suferi de depresie, pot surveni inrautatiri ale starilor depresive, insa astfel de efecte secundare apar foarte rar. Totusi, daca simti ca starea generala de bine iti este afectata, incearca si alta metoda contraceptiva.
Text: Bianca Badescu