Mituri despre acnee, ce este adevărat și ce e fals

17 milioane de oameni în Statele Unite, arată un studiu, suferă de acnee, considerată parte a pubertății.

Studiile Academiei Americane de Dermatologie arată că aproape toți copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au coșuri, puncte negre și comedoane la un moment dat. Dezvăluirea miturilor legate de acnee este doar jumătate din bătălia pentru o piele curată.

Învață să faci distincția între adevărul și ficțiunea despre acnee.



Mit: bronzul ajută la curățarea pielii de acnee

Fals. Chiar dacă bronzul acoperă pentru moment roșeața pielii nu există dovezi că având  pielea bronzată vei scapă de acnee.

Persoanele care se bronzează la soare sau la solar riscă să-și usuce, irite sau să-și ardă pielea. De asemenea, expunerea necontrolată la soare crește riscul îmbătrânirii premature și al cancerului de piele.

MIT: grăsimile, prăjelile și ciocolata pot provoca acnee

Fals: Numeroase studii științifice au ajuns la aceeași concluzie: nu există nici o legătură între dietă alimentară și acnee. Deși ar putea fi o motivație în plus pentru a mânca multe legume și fructe, să dai vină pe pizza, sucuri, cartofi prăjiți sau ciocolată pentru apariția coșurilor nu este corect.

MIT: cu cât te speli mai des pe față, cu atât vei avea mai puține erupții acneice

Fals: Spălatul zilnic al fetei elimina celulele epiteliale moarte, excesul de grăsime și murdăria, dar excesele vor duce la uscarea și iritarea pielii – exact condițiile de înrăutățire a acneei.

Dermatologii recomandă spălarea ușoară a fetei – fără frecare – de cel mult două ori pe zi cu un produs delicat și uscarea fetei prin tamponare ușoară. Ferește-te de produse exfoliante dure care îți pot irită acneea.

De asemenea, trebuie evitate loțiunile tonice cu o concentrație mare de alcool care pot duce la uscarea pielii.

MIT: dacă le stoarcem, coșurile vor trece mai repede

Fals: Chiar dacă un coș stors nu va fi vizibil pentru moment, prin acest procedeu putem prelungi durata de vindecare. Prin stoarcere, bacteriile existente în coș vor fi împinse în profunzimea pielii, inflamand și iritând zona.

Uneori, în urmă stoarcerii poate rămâne o cicatrice care poate dura luni de zile, iar uneori semnele nu vor mai trece niciodată.

Mit: Nu machiajului dacă vrei o piele fără coșuri

Fals: Produsele cosmetice care au etichete că sunt non-comedogene și non-acnegene nu vor închide porii, deci pot fi folosite. Unele produse conțin peroxid de benzoil și acid salicilic, ajutând la lupta împotriva acneei.

Pentru un ten fără acnee folosește gama RILASTIL ACNESTIL 

Medicul dermatolog poate prescrie tratament împotriva acneei dacă:

– medicația fără prescripție a avut rezultate minime sau deloc;

– au apărut cicatrice;

– sunt coșuri mari, dureroase;

– pielea este închisă la culoare și se formează pete întunecate.

În cazul tratamentului acneei trebuie știut că rezultate notabile apar cam în 8 săptămâni.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta