Mitomania – cand minciuna este o boala

1a9adlmkxCiudat sau nu, mitomania este tendinta patologica a unui om de a minti si ascunde incapacitatea unei persoane de a infrunta adevarul, construindu-si propria lume si spunand adevarate povesti care-l ajuta sa depaseasca mai usor anumite momente ale vietii, fara a realiza insa cu ce se confrunta. La baza acestei afectiuni sta, desigur, o problema neurologica sau psihologica, care ascunde o grava problema de identitate.

Atentie insa, a fi mitoman nu este acelasi lucru cu a fi mincinos. Mitomanul denatureaza adevarul inventand intamplari care de care mai nastrusnice, ajungand sa creada cu tarie in ceea ce spune, intentia lui nefiind aceea de a-i minti pe cei din jur, ci doar de a obtine admiratie si de a-si acoperi latura afectiva, care, de cele mai multe ori, ramane descoperita.

Ce-i determina pe mitomani sa minta?

In momentul in care o persoana experimenteaza o deceptie pe plan profesional sau sentimental si incepe sa-si piarda din increderea si stima de sine, sa devina o persoana care nu mai prezinta interes, considera ca singurul mod de a acapara atentia celorlalti este de a deveni eroul unor povestiri incredibile, lucru care sa starneasca admiratia celor din jur. Atunci cand restul oamenilor se arata impresionati, mitomanul considera ca si-a atins scopul, insa nu constientizeaza cu adevarat faptul ca denaturarea adevarului nu-i va aduce niciun beneficiu.

Cate feluri de mitomani exista?

Trebuie sa intelegem inca de la inceput ca mitomanul minte pur si simplu de dragul de a minti. Exista, desigur, mai multe tipuri de mitomani, in functie de gradul de luciditate pe care-l prezinta o persoana. Mitomanii pot fi vanitosi, rautaciosi, nomazi sau perversi.  Vanitosii sunt cei care simt nevoia de a impacta, care se lauda si care nu stiu unde sa se opreasca. Rautaciosii sunt cei care nu vor sa le fie inferiori celorlalti oameni si de aceea incearca sa se plaseze intr-o lumina favorabila. Nomazii nu recunosc niciodata realitatea, iar perversii au un singur tel, acela de a insela.

Se poate trata mitomania?

De cele mai multe ori, cel mai sigur mod de a trata mitomania este ajutorul unui specialist, de obicei psiholog, iar terapia pare sa fie de un real ajutor. In primul rand trebuie descoperite motivatiile unui mitoman, pentru ca mai apoi acesta sa le poata constientiza. Sprijinul persoanelor apropiate este vital atunci cand vine vorba de ajutorul de care are nevoie o persoana care se confrunta cu o astfel de problema.

Minciuna ajunge uneori sa faca parte din adevarul zilnic si poate deveni astfel o situatie greu de rezolvat. Tulburarile de personalitate pot fi una dintre cauzele mitomaniei. Diferenta dintre mitomani si mincinosi este ca mincinosii fac acest lucru pentru a ascunde anumite greseli sau pentru a infrumuseta anumite lucruri, in timp ce mitomanii denatureaza lucrurile pentru a obtine admiratie, constientizand prea putin adevarul.

 

Text: Ruxandra Raica