Conditionarea creierului pentru a reduce impulsivitatea deschide calea pentru tratarea dependentei de jocuri de noroc, droguri sau alcool, precum si pentru tratarea tulburarilor de control, cum ar fi deficitul de atentie sau hiperactivitatea, conform unui nou studiu in domeniu. Studiul a evaluat reactiile oamenilor in timp ce acestia se aflau intr-o situatie riscanta.
Intr-un prim experiment, realizat de psihologii de la Universitatea din Exeter si Cardiff, participantii au fost monitorizati intr-o perioada in care faceau pariuri si jucau jocuri de noroc, conform rapoartelor prezentate in revista de Stiinta psihologica.
Participantilor le-au fost prezentate doua optiuni de siguranta (castig mic, probabilitate mare) si doua optiuni riscante (castig mare, probabilitate scazuta), fiind rugati sa indice alegerea lor prin apasarea unei taste de pe tastatura unui calculator, conform unei declaratii a cercetatorilor, in cotidianul Exeter.
Cercetatorii au examinat preferintele participantilor in functie de optiunile acestora. Pe parcursul studiului, dorinta de a juca a fost combinata cu o activitate de inhibare, similara celor folosite pentru a studia controlul impulsurilor, in laborator. Astfel, savantii au facut tot posibilul sa-i opreasca pe jucatori pentru un moment atunci cand acestia voiau sa apese pe tastele de la calculator. Concluzia cercetatorilor a fost ca, atunci cand participantii au fost opriti in momentul in care alegeau tasta, activitatea cerebrala a acestora a incetinit si, mai important de atat, acestia au devenit mai precauti cand a fost vorba de suma de bani pe care o pariasera.
Acest lucru sugereaza ca miscarile simple reduc tendinta de a lua decizii riscante. Ei au descoperit ca o perioada scurta de inhibare reduce cu 10-15% alegerea gresita.
Cercetatorul Frederick Verbruggen, care a condus studiul, a declarat ca miscarile simple si usoare ajuta dependentii de jocuri de noroc sa se gandeasca mai bine la suma pariata, dar si la alegerile pe care urmeaza sa le faca.
“Cercetarile noastre arata ca miscarile simple ii pot ajuta pe oameni sa ia decizii mai usor. Aceste rezultate sugereaza faptul ca impulsurile noastre sunt controlate de anumite sisteme ale creierului nostru ce stau in permanenta conectate”.
Text: Andreea Popescu