“Iubirea este un sentiment care da frumusete vietii, cu conditia ca ea sa nu fie singurul tel si singura preocupare a omului, pentru ca fericirea nu consta in iubire, ci in adevar.” S.Cucu
Oare de ce ne mintim? Poate pentru ca ne este teama de nou, teama de a nu pierde ceva ce ne-am dorit prea mult, iar singura modalitate la indemana de a ne proteja (pentru ca este greu sa ne recunoastem vinovatia!) este aceasta aparare a Eu-lui. De fapt, mintind pentru a nu suferi, nu facem decat sa intoarcem impotriva noastra raul produs de minciuna. Iubirea este o relatie bazata pe adevar, pe sinceritate. Orice minciuna intre doi parteneri de cuplu provoaca o suferinta greu de indurat pentru unii.
Minciuna, aparare a sinelui
Daca in relatia de iubire se foloseste minciuna, trainicia legaturii partenerilor va fi profund afectata, iar daca relatia este la primii pasi si unul dintre parteneri va minti, aceasta relatie nu va avea finalul dorit. Se spune ca dragostea e oarba. In relatia de cuplu in care s-a investit multa iubire, cel mintit va suferi o mare deceptie din cauza nivelului mare de incredere acordat partenerului de cuplu, simtindu-se tradat. A distorsiona realitatea reprezinta o modalitate de aparare a sinelui de deziluzie care poate aparea fara ca sa fii constient de acest lucru. Credeti ca exista sinceritate 100% in orice tip de relatie fie ea de cuplu, de afaceri, sociala sau profesionala? Sau ca viata ar fi altfel daca nu s-ar schimba macar putin adevarul?
A minti e necesar?
Suntem oameni si toti mintim chiar daca recunoastem sau nu acest lucru, insa exersarea continua a neadevarului poate ajunge sa reprezinte pentru unii realitatea, iar repercursiunile nu sunt tocmai ceea ce avem nevoie. Unii spun ca a minti este necesar. Necesar pentru cine, pentru cel care minte sau pentru cel mintit? Intr-o relatie, a spune adevarul poate sa nu fie ceea ce partenerul isi doreste, desi afirma acest lucru. Ne place sa fim mintiti frumos, ne place sa cream scenarii pentru a ne sustine minciuna. Dar orice scenariu, oricat de frumos ar imbraca minciuna, va fi tot un scenariu fals avand ca esenta un neadevar.
Minciunile inofensive
Si daca accidental sau providential se intampla sa te pierzi in itele minciunii, va fi prea tarziu sa regreti ca nu ai spus adevarul. Unii oameni sunt de acord cu minciunile care nu fac rau nimanui, asa zisele “minciunele”, insa ma repet si va spun ca ne place sa fim mintiti in relatie, in societate, in viata de zi cu zi. Va suna cunoscut: Ce bine arati azi!, cand de fapt tu esti intr-o zi foarte proasta sau “Ma bucur sa te vad!”, tocmai in momentul in care singurul lucru de care aveai nevoie era un somn bun si as putea continua la nesfarsit cu noptile in care el sau ea au nevoie de tandrete, iar celalalt vrea sex si se gasesc scuze pentru ca niciuna din nevoi sa nu fie implinita.
Minciuna rupe relatia
Pentru cei care nu pot accepta minciuna, fie ea de iubire, de convenienta etc, pentru cei cu spirit de cinste si corectitudine dus la extreme (pana la tulburari de personalitate obsesive), dezamagirea legata de partener este cu atat mai mare, iar suferinta nu se poate egala. Minciuna strica si cea mai frumoasa relatie, iar faptul ca produce suferinta face ca pe langa ruperea relatiei, sa apara si durerea de iubire tradata. Insa decat o relatie bazata pe minciuna, mai bine in afara relatiei. Asa vom putea privi inapoi si sa vedem unde am gresit si vom sti in alta relatie ce sa cerem noului partener.
Gestica celui care minte
Exista o anume gestica a corpului prin care iti poti da seama ca celalalt te minte (asta daca nu este un mitoman patologic) si anume – se misca, se agita, isi modifica comportamentul, isi ascunde mainile, poate transpira mai mult decat de obicei. Se poate sa nu te priveasca in ochi sau daca te priveste atunci vei observa cum i se modifica pupila, cum clipeste mai des. Daca se va uita in partea dreapta sus, te minte, pentru ca privirea in partea dreapta sus este pentru a crea. Va zambi mai putin incercand sa te faca sa crezi ceea ce iti spune prin seriozitate, isi va atinge nasul sau isi va acoperi gura, ca pentru a acoperi ce vrea sa spuna.
Increderea in partener
In viata, oamenii mint. Minciuni despre foste sau actuale relatii, despre fanteziile sexuale pe care si le-ar dori, despre familie, despre dependente diverse, despre bani, despre complexe si despre multe altele. Si facem aceste lucruri doar din dorinta de a creste in ochii celor din jur sau pentru a nu-i rani prea tare. Ne doare cand suntem mintiti pentru ca, de fapt, toti oamenii isi doresc sa aiba incredere in partenerul lor, pentru ca acesta satisface nevoia de siguranta si confort psihic, iar minciuna nu face decat sa darame acest crez.