Stresul nu este doar un declansator al migrenelor, ci si factor agravant, conform unui nou studiu stiintific german. In urma studiului s-a constatat faptul ca stresul cauzeaza dureri de cap si migrene, dar este si responsabil pentru progresia, cronicitatea si severitatea lor, in conformitate cu rezultatele prezentate la reuniunea anuala a Academiei Americane de Neurologie (Philadelphia).
Cercetatorii de la Universitatea din Duisburg – Essen (Germania) au realizat un studiu pe 5159 de participanti cu varste cuprinse intre 21-71 de ani. De patru ori pe an, timp de 2 ani, voluntarii au fost rugati sa claseze nivelul lor de stres pe o scara de la 0 la 100 si sa raporteze intensitatea durerilor de cap. Dintre acesti voluntari, 31% dintre ei au suferit de dureri de cap de tensiune (dureri de cap legate de tensiune), 14 % din cauza migrenelor, 11% din cauza migrenelor asociate cu dureri de cap si tensiune si 17% de dureri de cap neidentificate.
Stresul creste intensitatea si frecventa durerilor de cap
Cei care sufera de migrene au raportat un nivel de stres de 62 la 100, cei care au migrene combinate cu tensiune, o rata de 52 la 100, si cei care sufera de doua tipuri de durere, 59 din 100. Rezultatele studiului arata ca “indiferent de tipul de durere de cap, nivelul de stres este asociat cu un numar mai mare de dureri de cap pe luna”.
Intr-adevar, atunci cand nivelul de stres creste cu 10 puncte, durerile de cap sunt cu 6,3% mai mari si iar migrenele cu 4,3%. Voluntarii care au suferit de doua tipuri de dureri de cap s-au confruntat cu o durere de 4% mai multe zile pe luna.
Rezultatele acestui studiu confirma in mod clar legatura dintre stres, dureri de cap si migrene. Stresul poate fi un factor major in declansarea migrenelor.
Text: Andreea Popescu