Mierea de lavanda este una dintre cele mai apreciate soiuri de miere din lume si este considerata ca fiind cea mai gustoasa si aromata dintre toate. Calitatea sa este net superioara multor alte tipuri, avand o concentratie de polen mai redusa, aproximativ 15-20%, un Ph mai scazut si o aciditate mai mare. Pe langa aceste aspecte, mierea de lavanda ofera o serie de beneficii intregului organism.
Masti de fata cu miere
Relaxeaza si revitalizeaza
Aceasta miere poarta cu sine proprietatile lavandei, are rol relaxant si revitalizant pentru intreg organismul, si devine, implicit, un remediu excelent contra insomniilor, a oboselii cronice dar si impotriva epuizarii fizice si psihice.
Remediu antiseptic si calmant
Continutul mare de enzime din mierea de lavanda ii ofera remarcabile proprietati antiseptice, iar zaharul cuprins absoarbe apa eficient, fiind astfel un remediu natural contra infectiilor bacteriene. Se aplica direct pe rana si se lasa sa actioneze. Aceasta va calma zona si va ajuta la vindecarea rapida a ranii.
Proprietati antifungice si antivirale
Rasinurile din plante, cele care dau valoare propolisului, se gasesc, desi in cantitati mai mici, si in mierea de lavanda, astfel incat acesata devine un zid contra fungilor, ciupercilor sau virusurilor. Se recomanda administrarea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, a unei lingurite sau doua de miere de lavanda. Tineti cont ca mierea incalzita sau dizolvata in ceai fierbinte isi pierde aceste proprietati.
Beneficiile mierii asupra organismului
Efecte antioxidante puternice
Mierea de lavanda se bucura de cantitati mari de polifenoli, substante cu rol antioxidant ce protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi ce conduc la imbatranirea prematura. Poate fi folosita cu succes in prepararea diferitelor tipuri de masti faciale cu rol hidratant, nutritiv si anti-aging.
Anihileaza spasmele musculare
Un alt beneficiu extrem de apreciat si laudat al mierii de lavanda este capacitatea sa de a anihila spasmele musculare, eficienta obtinuta gratie proprietatilor sale anticonvulsive si antispasmodice.
Eficienta in diabet si boli cardiovasculare
Consumata pe termen lung, mierea de lavanda este benefica persoanelor care sufera de diabet, datorita capacitatii sale de a reduce nivelul de zahar din sange, dar si persoanelor care se confrunta cu boli cardiovasculare. Acest tip de miere are capacitatea de a reduce colesterolul rau si prin urmare de a proteja vasele de sange, contribuind indirect si la micsorarea tensiunii arteriale. Pentru preventie se ia o lingurita de miere pe stomacul gol, in fiecare dimineata.
Tratamente naturiste cu miere
Atentie! Mierea de lavanda isi poate schimba gustul, daca este expusa temperaturilor inalte si, daca este expusa umezelii, se poate transforma in alcool. Trebuie depozitata in incaperi racoroase, ferite de lumina directa si umiditate.
Text: Madalina Manole