Micoza unghiei îți creează neplăceri? Aceasta nu este o simplă afecțiune dermatologică, este o infecție cronică, nu tocmai ușor de tratat. În plus, până să reușești să o tratezi, nu-ți va fi ușor și poate recidiva. Dacă e la mâini, nu o vei putea ascunde iar asta îți poate aduce multă jenă în expunerea lor.
În acest articol vei găsi informațiile de care ai nevoie pentru a-ți da seama dacă te confrunți cu această problemă, care pot fi cauzele și ce poți face în caz că ai infecție la unghii, dar mai ales, cum să previi.
Ce este micoza unghiei?
Cunoscută de asemenea după denumirea de onicomioză (care este un termen grecesc și înseamnă ciupercă), micoza unghiei este mai mult decât o afecțiune dermatologică, este o infecție fungică a unghiei. Într-adevăr, nu una gravă, dar reține că deși arată inestetic, este o problemă de ordin medical și nu cosmetic.
Micoza unghiei nu este o afecțiune rară mai ales că este contagioasă și nu este complicat să devii victima ei. Ba mai mult, studiile arată că tot mai multe persoane au această problemă de sănătate a unghiei. Tot studiile sugerează că aproximativ 10% din populație are această afecțiune și, că este de 10 ori mai des întâlnită micoza unghiei de la picioare. Atunci când ciuperca ajunge în spațiile dintre degetele de la picioare și la tegumentul piciorului, poartă denumirea de picior atlet sau (tinea pedis).
Micoza unghiei – simptome
Fie că apare la mâini sau la picioare, totul începe sub forma unei pete de culoare albă sau galbenă sub vârful unghiei. Apoi, micoza unghiei avansează, se extinde și îți distruge unghia. Dacă observi asta, ar fi bine să intervii imediat pentru a nu evolua. Altfel, unghia devine îngroșată, decolorată și se fărâmițează.
Astfel, verifică dacă ai micoza unghiei la vreo unghie a mâinilor sau picioarelor, urmărind:
- Decolorarea unghiilor în diferite nuanțe, alb, galben sau chiar verde.
- Îngroșarea unghiilor
- Exfolierea ușoară sau chiar desprinderea de pe patul unghial
- Deformarea unghiilor
- Miros specific
- Casante sau care se sfărâmă
Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul, manichiurista poate bănui, dar nu uita că nu este medic. Dermatologul va analiza infecția, te va întreba despre împrejurările în care crezi că te-ai ales cu micoza unghiei și va preleva o probă pentru a o trimite la un laborator în vederea identificării ciuperci. Toate aceste informații îl vor ajuta pe medic să îți stabilească un tratament adecvat. Reține că micoza unghiei se tratează, dar asta nu înseamnă că nu poate recidiva sau că nu o poți prelua din diferite medii.
Cauze și factori de risc pentru micoza unghiei
Cauzele care conduc la apariția micozei pot fi multiple, chiar și ciuperca ajunsă la unghie poate fi de orice tip, iată câteva exemple:
1. Dermatofiții pot cauza micoza unghiei
S-ar părea că 50% dintre cazurile constatate au fost provocate de acest tip de fungi tocmai pentru că se regăsesc în mod obișnuit la nivelul pielii, părului și unghiilor, dar nu întotdeauna atacă straturile profunde ale pielii. Se transmite prin contact direct sau indirect la piscine sau când este utilizat în comun un obiect sau încălțăminte.
2. Micoza unghiei poate fi provocată și de levuri
Acestea sunt o altă gamă de ciuperci cum este și Candida iar aceste ciuperci sunt responsabile pentru aproximativ 27% din cazuri. Acestea sunt uzuale, prezente pe tegumente și unghii, dar atunci când scade imunitatea în organism, când sunt administrate antibiotice sau anticoncepționale pot cauza micoza unghiei. Sunt predispuse persoanele care își scufundă des mâinile în apă.
3. Mucegaiurile pot fi o altă cauză
Sunt ciuperci saprofite sau parazite care se înmulțesc prin spori însă, acestea sunt responsabile de micoza unghiei în doar 23% de cazuri deci, mai rar întâlnite.
Lista factorilor de risc în cazul micozei unghiilor este una lungă, dar menționăm:
- Înaintarea în vârstă când sistemul imunitar slăbește
- Transpirația intensă a picioarelor în încălțăminte
- Igienă deficitară
- Membrii ai familiei care au micoza unghiei de la care poți prelua
- Istoric de picior de atlet în familie
- Patologii preexistente precum diabet sau consum de medicamente care slăbesc sistemul imunitar
- Mersul desculț în zone umede sau practicarea înotului
Tratament pentru micoza unghiei
În general, infecțiile cu ciuperci ale unghiilor sunt mai dificil de tratat însă, tratamentul pentru micoza unghiei trebuie să fie în funcție de cât de gravă este simptomatologia și starea pacientului. Astfel, îți poate fi recomandat:
1. Tratament topic și/sau medicamente
Pot fi medicamente pe care le iei pe cale orală, unguente, loțiuni sau creme. De asemenea, pentru a combate micoza unghiei îți poate prescrie din ambele. Tratamentul medicamentos este de preferat pentru că pot elimina infecția mai repede. Tratamentul poate dura până la 12 săptămâni dacă îți prescrie antifungice de tipul terbinafină (Lamisil) și itraconazole iar acestea sprijină creșterea unei unghii noi, fără infecție deci, va dura.
2. Micoza unghiei poate fi tratată laser sau cu fotodinamică
Acest tratament este recomandat persoanelor care nu pot urma tratamentul medicamentos din diferite cauze legate de alte afecțiuni. Se realizează un tratament local cu laser NdYag sau cu laser CO2 fracționat, până ce micoza unghiei s-a vindecat. De obicei, se face o ședință la 3 săptămâni. Procedura de fotodinamică este una mai recentă și presupune ca unghia afectată să fie acoperită cu un material care absoarbe lumina iar peste 6 ore, unghia este expusă unei radiații de lumină, procedura durează între 15 minute și 60 de minute în funcție de gravitate.
3. Intervenția chirurgicală
Dacă micoza unghiei nu se retrage la tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda îndepărtarea unghiei, temporar sau permanent mai ales dacă infecția este și extrem de dureroasă.
Pentru prevenție este important să:
- Te speli pe mâini și picioare regulat și să le usuci bine,
- Eviți lovirea unghiilor,
- Folosești pudra de talc dacă îți transpiră picioarele,
- Nu porți încălțămintea și hainele altor persoane,
- Ai grijă la piscine sau saune,
- Dezinfectezi ustensilele de manichiură/pedichiură.
Micoza unghiei nu este cea mai gravă infecție dermatologică, dar este extrem de neplăcută și, uneori e greu să scapi de ea, dar dacă vrei să ai unghii sănătoase, este important să le îngrijești și totul începe cu o igienă adecvată.