Am avut parte de o vara extrem de calduroasa, dar se pare ca toamna este mai buna cu noi si ne ofera mici delicii in ceea ce priveste coacerea fructelor. Fructele de padure, caci la ele ne referim atunci cand zicem “delicii ale toamnei”, reprezinta o sursa valoroasa de polifenoli, care contribuie la echilibrarea circulatiei sangelui, motiv pentru care sunt recomandate tuturor persoanelor. Ce beneficii au aceste mici fructe asupra sanatatii, dar si unde le putem gasi, aflati in randurile care urmeaza.
- Afinele
Se intalnesc in zavoaie si paduri de conifere sub forma unor tufe de aproximativ 30 cm inaltime. Frunzele sale verde deschis sunt subtiri si ascutite, florile apar in aprilie-mai, iar fructele se coc vara si toamna.
Foarte bogate in fibre, au in continut vitamina B1 si vitamina C, precum si saruri minerale. Fructele proaspete ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei, refacerea purpurei retinei, neutralizeaza infectiile intestinale si protejeaza organismul impotriva radioactivitatii. Sunt excelente pentru intarirea imunitatii si vitaminizante de exceptie.
Afinele contribuie la tratamentul artritei reumatoide, intaresc sistemul cardiovascular si contribuie la prevenirea aparitiei cheagurilor de sange. Utile insa sunt si fructele uscate din care se prepara decocturi; de asemenea, ceaiul din frunze uscate de afin este util ca gargara in stomatite. Pot fi folosite sub forma de infuzie, in caz de intoxicatie alimentara, ca antibacterian; in tratarea cistitei si a altor infectii urinare. Atentie insa: atunci cand sunt consumate in exces, datorita continutului glucidic pot provoca diaree.
- Coacazele negre
Foarte valoroase, in special prin cantitatea in care se gasesc mineralele alcalinizante – Ca, Mg, K, in general noi avand o alimentatie saraca de acest fel. Au cel mai bogat continut de vitamina C (de aproximativ trei ori mai mare decat lamaile si portocalele). Sunt depurative, antisclerogene, cresc acuitatea vizuala, au o actiune favorabila in ulcerul duodenal.
O terapie foarte cunoscuta este cea cu muguri si tesuturi de plante tinere, cu rezultate excelente si in tratarea afectiunilor articulare. Cel mai eficient este cel constituit din mugurii de coacaz negru care se administreaza sub forma de macerat, cu un puternic efect antiinflamator pe termen lung, asemanator cortizonului, dar fara efecte secundare negative.
La randul lor, si frunzele de coacaz negru sunt importante, datorita continutului de uleiuri volatile, acid tanic si vitamina C. Acestea sunt folosite in ceaiuri ca gargara in vederea ameliorarii ulcerelor cavitatii bucale. Consumand aceste ceaiuri, obtinem un efect direct asupra glandelor suprarenale, stimuland sistemul nervos simpatic si avand deci un rol de ameliorare al stresului si anxietatii..
- Coacazele rosii
Sunt astringente, antidiareice, antidizenterice.
Un studiu efectuat in Finlanda arata ca aceste fructe sunt un leac eficient impotriva infectiilor urinare. 50 ml suc/zi anihileaza bacteriile care produc infectiile si reduc riscul infectarii cu peste 50%. Sunt plante care cresc in majoritatea mediilor climatice, cu o rezistenta foarte mare, se gasesc foarte adesea in salbaticie, unde fructele sunt intotdeauna rosii.
Desi se pierde destul de mult din vitamina C atunci cand sunt gatite, se pot folosi ca sucuri, gemuri sau in amestec cu alte fructe, aducand o contributie destul de mare la regimul de recuperare al invalizilor. Sucul de coacaze rosii este folosit ca remediu impotriva febrei.
- Fragii
Sunt plante taratoare perene, cultivate, dar care pot creste spontan prin paduri. Extrem de bogate in vitamine sunt indicate pentru diabetici. Efectele lor sunt: tonice, remineralizante, racoritoare, diuretice, au efect antigutos, hipotensor, depurativ, inlesnesc actiunea sistemului imunitar; sunt laxative, regleaza sistemul nervos si al glandelor endocrine.
Consumate in exces, pot provoca urticarie, nu sunt recomandate persoanelor care sufera de eczeme.
- Murele
Fiind foarte bogate in vitamina E, sunt utile in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare si circulatorii. Sunt antioxidante puternice, datorita continutului de vitamina C, protejand impotriva cancerelor, bolilor degenerative si infectiilor. Pe langa acestea, ele mai contin si cantitati suficiente de potasiu si pectina, contribuind semnificativ la necesarul zilnic recomandat in alimentatie.
Fructele de mur au efect astringent, depurativ, nutritiv si laxativ. Principiile amare pe care le contin activeaza procesele de eliminare a toxinelor pe cale gastro-intestinala, renala si prin intermediul glandelor sudoripare. Se pot consuma proaspete sau coapte cu un efect bun in cazul anumitor afectiuni circulatorii, cutanate, in tratarea diareei. Frunzele sunt astringente, cu un continut mare de acid tanic. Compresele cu frunze de mur macerate in apa fiarta si lasate la rece sunt un remediu traditional folosit cu succes in cazul arsurilor. Acestea, taiate si folosite la prepararea ceaiului, au un efect bun in tratarea gingivitei cat si pentru atenuarea durerilor in gat.
- Zmeura
Cel mai bun detoxifiant, imbunatateste sanatatea pielii, parului, glandelor sudoripare, nervilor, ficatului, maduvei oaselor si mucoaselor. Vindeca ranile si, datorita proprietatilor antioxidante, ofera protectie impotriva bolilor de inima, a cancerului si artritei reumatoide. Creste nivelul de energie din organism si stimuleaza metabolismul proteinelor si grasimilor.
Folositi-le si nu veti regreta.
Text: Alexandra Lupu