Mic tratat de botanică al zânelor: ce întrebuințări are lavanda?

Mic tratat de botanică al zânelor

Ştiai că universul botanic poate fi populat de zâne, plante magice și povești ascunse în firele delicate ale naturii? Mic tratat de botanică al zânelor este o resursă excelentă pentru familii, oferind ocazia ca generații diferite să exploreze împreună tainele și frumusețile naturii, redate prin ilustrații fermecătoare şi activităţi creative. Mai mult decât o simplă lectură: este o experiență vizuală, emoțională și intelectuală.

Iată un fragment în exclusivitate din carte, care ne familiarizează cu lavanda și proprietățile sale.



Zâna lavandă – Lavandula angustifolia

Zâna Lavandă este de neratat. Cu siguranță ai zărit-o deja. Nu? Atunci ai auzit-o, cel puțin. Fredonează mereu când lucrează. Dar este adevărat că vocea ei seamănă puțin cu cea a albinelor pentru urechea omenească. Un bzzz ușor. Este foarte practic pentru ea, pentru că poate cânta, rămânând totuși discretă.

Planta-casă în care locuiește, lavanda, produce una dintre florile preferate ale albinelor. Vara, ele vin în număr mare să culeagă polen din floricelele mov, parfumate, dispuse în formă de spice în jurul tulpinii. Dacă privești cu atenție, printre insectele care zboară în jurul acestor flori, vei vedea uneori și zâna, ocupată și ea cu propria recoltă. Lavanda este o plantă destul de robustă, pe care o găsim cu ușurință de jur-împrejurul bazinului mediteraneean. Fiecare plantă formează un fel de mic tufiș.

zana lavanda

Zâna Lavandă este foarte solicitată, mai ales vara. Din flori și din ceara pe care i-o oferă albinele, ea face un unguent care are puterea de a calma mâncărimile cauzate de pișcăturile de țânțari. Se folosește și de flori uscate pentru a fabrica mici perne. Parfumul de lavandă îi face pe oameni să se simtă mai liniștiți și să doarmă bine. Furnicile, care lucrează fără încetare și care sunt puțin stresate, îi cer adesea astfel de perne parfumate. Acestea servesc și la alungarea moliilor, insecte care adoră să devoreze lâna și țesăturile. Uneori se pun în dulapuri pentru a proteja hainele!

Unguentul cu lavandă

Roagă un adult să te ajute să faci puțin unguent cu lavandă. Te va ajuta să te scarpini mai puțin dacă ești înțepat de un țânțar.

Într-un vas, topește la bain-marie 6 grame de ceară de albine și 10 ml de ulei de măsline, de cocos sau de migdale. Varsă amestecul într-un recipient mic și adaugă imediat 5 picături de ulei esențial de lavandă. Așteaptă puțin, amestecul va deveni solid. Unguentul este gata!

Săculețe pentru șifonier

Ia două bucăți pătrate de material de aceeași dimensiune, bucățele de lavandă uscată și ață.

Pune cele două pătrate de material unul peste altul. Coase trei margini ale materialului. Întoarce pe dos săculețul obținut, astfel cusătura va fi mai puțin vizibilă. Umple pe trei sferturi săculețul cu lavandă uscată. Închide-l la gură cu o bucată mică de ață, strângând bine, astfel încât lavanda să nu iasă. Acest săculeț de lavandă își poate găsi locul sub perna ta sau în șifonier, pentru a-ți proteja hainele de micile insecte care ar putea fi interesate de ele.

Sirop de lavandă

Ingrediente

Apă și zahăr, în părți egale, o legătură mică de lavandă bio

Mod de preparare

  • Pune toate ingredientele într-o cratiță și fierbe-le la foc mediu.
  • Lasă-le să fiarbă zece minute.
  • pă=ÎLasă amestecul să se răcească complet înainte de a scoate bucățile de lavandă și de a turna siropul într-o sticlă curată.

Siropul este gata! De savurat într-un pahar cu gheață, apă și puțină lavandă pentru decor!

Mic tratat de botanică al zânelor de Caroline Scheuer, cea mai nouă carte apărută la Editura ap! în colecția Ap!olodoria!, dedicată copiilor și adolescenților, oferă cititorilor o explorare inedită a unui univers botanic populat de zâne, plante magice și povești ascunse în firele delicate ale naturii. Cartea îi familiarizează pe micuți cu mediul înconjurător, cu plantele care îi înconjoară și cu beneficiile pe care le au acestea pentru sănătatea noastră. De asemenea, Mic tratat de botanică al zânelor este o resursă excelentă pentru familii, oferind ocazia ca generații diferite să exploreze împreună tainele și frumusețile naturii, redate prin ilustrații fermecătoare. Volumul îmbină educația despre natură cu activități creative care încurajează copiii să valorifice în mod responsabil resursele naturale și să dezvolte un respect profund pentru mediul înconjurător.