Pigmentarea reprezinta o afectiune cutanata caracterizata prin inchiderea la culoare a pielii, cauzata de cresterea cantitatii de pigment cutanat sau depunerii la nivelul pielii a unor substante, precum metaboliti, fier, metale grele, medicamente.
TONICA: Cate tipuri de pigmentare exista?
Dr. Alina Damian: Exista doua categorii de afectiuni hiperpigmentare: 1. Difuze: in care se constata inchiderea la culoare a pielii pe intreaga suprafata cutanata. Cauzele hiperpigmentarii difuze includ: medicamentele (chimioterapie, anti-melanice, metale grele), afectiuni metabolice (amiloidaza, hemocromatoza) cauzate de depuneri de diferite substante in piele care determina pigmentarea acesteia, boli autoimune.
2. Circumscrise (localizate), cu diverse cauze, in functie de zona afectata. Cauzele hiperpigmentarii circumscrise sunt: expunerea la soare, diferite traumatisme sau leziuni anterioare care duc la hiperpigmentare postinflamatorie, aplicarea diverselor tratamente topice (corticoizi) sau diverselor proceduri cosmetic (peeling, laser etc).
TONICA: Care sunt cauzele aparitiei petelor la nivelul fetei?
Dr. Alina Damian: Hiperpigmentarea de la nivelul fetei (melasma) este rezultatul cresterii cantitatii de melanina (pigmentul cutanat) de la nivelul pielii prin cresterea numarului si activitatii melanocitelor (celulelor de la nivelul pielii care produc pigmentul cutanat). Cauzele aparitiei ei sunt: expunerea la soare sau UV artificiale; utilizarea de contraceptive orale; sarcina (pigmentarea din timpul sarcinii se numeste cloasma); utilizarea unor produse cosmetice care pot produce hiperpigmentare prin dermatita de contact.
TONICA: Care este zona in care apar cel mai frecvent pete?
Dr. Alina Damian: Petele pigmentare apar cel mai frecvent la nivelul fetei si exista cateva patternuri caracteristice de pigmentare: centrofacial (zonele afectate sunt fruntea, nasul, zona mustatii si barbiei); malar (obrajii in zona proeminentei osoase sunt cei mai afectati); mandibular (marginile laterale ale fetei sunt afectate in acest caz).
TONICA: Cum poate fi prevenita pigmentarea?
Dr. Alina Damian: Pigmentarea fetei poate fi prevenita prin utilizarea regulata a cremelor de protectie solara pe parcursul intregului sezon insorit si nu doar in expunerile ocazionale (vacante, weekend).
TONICA: Care sunt metodele de depigmentare? Ce indicatii si contraindicatii are fiecare metoda?
Dr. Alina Damian: Folosirea substantelor chimice cu efect de depigmentare ce pot fi aplicate topic (local): hidrochinona, retinoizii (tretinoin topic), acid azelaic, acidul Kojic, acidul glicoliz. Exista cateva metode dermatocosmetice eficiente de depigmentare: peeling chimic (superficial sau mediu) dermabraziune, laserterapia (exista anumite tipuri de lasere care tintesc melanina din piele). Fiecare metoda trebuie indicata si utilizata numai dupa un consult de specialitate la medicul dermatolog care va indentifica modalitatea optima de tratament pentru fiecare caz in parte.
TONICA: Ce remedii impotriva pigmentarii pot fi abordate la domiciliu?
Dr. Alina Damian: Singurele tratamente depigmentante ce pot fi utilizate la domiciliu sunt reprezentate de diverse topice (creme, solutii) ce contin substante cu efect depigmentant (hidrochinona, retinoizi, acid azelaic), dar doar la sfatul medicului care poate stabili substante sau combinatia de substante utile fiecarui pacient in parte.
TONICA: De la ce varsta sunt indicate tratamentele de depigmentare?
Dr. Alina Damian: Nu exista “varsta optima” pentru realizarea acestor tratamente. Depigmentarea se realizeaza in orice moment odata ce a aparut si a devenit o problema reala pentru persoana in cauza. Dar cum cel mai bun tratament este prevenirea, de la cea mai frageda varsta trebuie utilizate cremele fotoprotectoare!
TONICA: Dupa tratament, petele pot reaparea? Daca da, ce favorizeaza aparitia acestora?
Dr. Alina Damian: Evident ca petele pot reaparea daca, dupa tratament, nu se iau cateva masuri de prevenire pentru reaparitia lor (evitarea expunerii la soare, creme fotoprotectoare) sau daca nu se identifica si alte cauze asociate (consumul de contraceptive orale, afectiuni metabolice autoimune) care trebuie tratate sau controlate.
Dr. Alina Damian
Medic specialist dermatolog Centrul Medical Unirea
Cine efectueaza tehnicile de depigmentare?
In functie de modalitatea terapeutica exista doua posibilitati: fie efectuarea de catre persoana afectata, la domiciliu (doar cu crème speciale de depigmentare), fie efectuarea in cabinete de specialitate de catre medicul dermatolog sau personalul medical pregatit sa aplice adecvat aceste tehnici de depigmentare. Ca orice tratament, fiecare metoda are indicatii si contraindicatii specifice, caci, pe langa efectul dorit, pot aparea si reactii adverse sau reactii nedorite (depigmentarea exagerata, albire, cicatrice cutanate, dermatite de contact, arsuri superficiale, infectii cutanate).
Important este ca atat pe parcursul tratamentului, cat si dupa terminarea lui, pacientele sa utilizeze regulat crème cu ecran fotoprotector sau sa evite expunerea la orice sursa de radiatii UV (naturale sau artificiale).