A venit vara!… și o dată cu ea mult așteptata vacanță! Pentru că totul să fie așa cum ați visat vă oferim câteva sfaturi utile pentru evitarea situațiilor neplăcute.
Având în vedere că orice expunere la soare sau raze ultraviolete devine tot mai nocivă pentru organism, este obligatoriu să vă ungeți pielea cu aproximativ 20 de minute înainte de expunerea la soare cu o crema care are un factor de protecție ridicat; expunerea nu trebuie să depășească maximum 30 de minute, iar după fiecare duș trebuie să reaplicați crema protectoare (chiar dacă pe ea este menționat faptul că este rezistentă la apă) deoarece nu este rezistentă la sarea din mare sau clorul din piscine).
Farmaciștii Catena recomandă RILASTIL SUN SYSTEM, un spray protecție solară care previne apariția arsurilor, a petelor, a erupțiilor cutanate și păstrează frumusețea pielii.
Iată câteva reguli de aur:
– Evitați expunerea la soare în timpul amiezii (11:30 – 15:30).
– Protejați-vă capul cu o șapcă, pălărie, batic deschis la culoare.
– Îngrijiți-vă cu mare atenție tenul și zona din jurul ochilor prin aplicarea de creme hidratante și cu factor de protecție ridicat.
– Acordați o atenție sporită și părului care este la fel de afectat de soare, sarea din mare sau clorul din piscine, prin pulverizarea de spray-uri speciale cu factor de protecție.
– După plajă spălați-vă bine pielea cu apă călduță și săpun și aplicați o cremă “after-sun” care are rolul de a calma pielea, de a o hidrata și, totodată, de a menține bronzul.
Farmaciștii Catena recomandă Rilastil SUN SYSTEM, spray răcoritor după plajă este o emulsie fin nebulizata, cu o textură ușoară și absorbție rapidă care hidratează și calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiațiile ultraviolete, menținând-o astfel sănătoasă și elastică.
Pentru a evita riscul de contaminare cu ciuperci parazite (datorită umezelii și căldurii în timpul verii) este recomandat:
– să purtați lenjerie și șosete de bumbac 100%;
– când mergeți la piscină sau la saună purtați întotdeauna cască de baie;
– nu împrumutați încălțămintea (nici măcar membrilor familiei);
– după ce ieșiți din piscină faceți neapărat dus și ștergeți-va bine picioarele (mai ales între degete).
Asigurați-va o hidratare optimă a organismului!
– se consideră că un adult sănătos are nevoie de minimum 2 l apă/zi, dar având în vedere că pe timpul verii temperaturile sunt extrem de ridicate și transpirați mult mai mult decât în mod obișnuit, nevoile hidrice cresc cu aproximativ un litru;
– respectați cu strictețe aportul de apă de care are nevoie organismul altfel se produc modificări ale echilibrului hidric care duc la acumularea toxinelor în organism, depunerea de nisip sau apariția de calculi în rinichi, precum și la apariția constipației;
– este de preferat să consumați apă plata;
– evitați consumul de cafea și alool în exces, acestea ducând la eliminarea lichidelor, deci a umidității, din organismul dumneavoastră.
Reduceți consumul de alimente care îngreunează organsimul
– carnea roșie, produsele lactate, alimentele rafinate, cele prăjite sau care conțin uleiuri sau grăsimi hidrogenate;
– consumați cât mai multe fructe și legume proaspete;
– includeți cât mai multe fibre în dieta dumneavoastră deoarece acestea reglează tractul intestinal și intensifică eliminarea reziduurilor din organism.
Aceste recomandări sunt utile și în prevenirea incidentelor neplăcute, cum ar fi toxiinfecțiile alimentare. Dacă alimentele nu sunt bine fierte sau fripte pentru a distruge microbii, aceștia ajung în aparatul digestiv unde se înmulțesc și produc toxiinfecții.
Farmaciștii Catena recomandă Genera Lapte solar cu vitamina E SPF25, formulă care previne uscarea și deshidratarea pielii, protejând în același timp împotriva efectelor nocive ale expunerii îndelungate la soare.
Alimentele care prezintă un mare risc pentru toxiinfecții sunt:
– alimentele care se consumă crude sau insuficient supuse efectului căldurii cum ar fi: maioneză, înghețată, scoicile;
– alimente care se alterează ușor cum ar fi: peștele, carnea tocată, sosurile, preparatele din lapte, ouăle;
– conservele de carne și legume, mai ales cele preparate în casă, insuficient tratate termic sau insuficient conservate prin sare sau afumare. Prin urmare aveți mare grijă de unde va procurați alimentele pe timpul vacanței!
Dr. Alin Popescu,
medic primar medicină sportivă;