Data publicarii: 27 octombrie 2014Data ultimei actualizari: 11 octombrie 2021
Am stat de vorba cu doamna doctor ginecolog Borbala Koo, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala, atat despre campania de informare Planifica Neprevazutul, cat si despre metodele eficiente de contraceptie existente pe piata din Romania. Totodata, am abordat subiectul contraceptiei de urgenta si am demontat miturile create, de-a lungul timpului, in jurul pastilei de a doua zi.
Tonica TV: Spuneti-ne cateva cuvinte despre campania Planifica Neprevazutul.
Borbala Koo: Campania Planifica Neprevazutul a debutat anul trecut, la inceputul lunii octombrie, si isi propune un sprijin pentru toti cei carora li se intampla sa aiba un contact sexual neprotejat. In momentul de fata campania promoveaza metodele moderne de contraceptie, inclusiv contraceptia de urgenta, si noi ne dorim ca aceasta campanie sa ajunga la maturitate, in sensul ca avem intentia sa o implementem pe o perioada cat mai lunga de timp.
Tonica TV: As dori sa trecem in evidenta metodele de contraceptie existente in Romania, in prezent
Borbala Koo: Ca metode hormonale, exista o multitudine de pilule contraceptive si dispozitive intrauterine cu hormoni. In momentul de fata, pe piata se gaseste si un inel vaginal care reprezinta o metoda de contraceptie deosebit de eficienta, exista sterilet, exista prezervative atat masculine cat si feminine, mai nou intrate in Romania. Pe de alta parte, exista sterilizarea chirurgicala voluntara, care se poate obtine atat pentru femei cat si pentru barbati. Iar in randul metodelor hormonale trebuie mentionate si pilulele de a doua zi, ca forma de contraceptie.
Tonica TV: Cand este recomandat sa apelam la contraceptia de urgenta, la pilula de a doua zi?
Borbala Koo: Exista doua metode de contraceptie de urgenta: inserarea steriletului si pilulele. Aceste pilule se iau de fiecare data cand contactul sexual este neprotejat. Este un mit faptul ca ea nu poate fi luata decat o data sau de doua ori pe an. Aceasta se metabolizeaza si in urmatoarele 24-48 de ore este eliminata din organism.
Tonica TV: Cum actioneaza pilula de a doua zi asupra organismului?
Borbala Koo: Aceasta pilula actioneaza prin stoparea ovulatiei si nu influenteaza in alt fel organismul. Prin urmare, daca ovulatia s-a produs, aceasta pilula nu induce sub nici o forma un avort.
Tonica TV: Doua metode de contraceptie foarte utilizate sunt metoda calendarului si metoda retragerii. Ce riscuri presupun totusi aceste metode?
Borbala Koo: Aceste metode sunt metode traditionale de prevenire a sarcinilor nedorite, iar riscurile lor sunt asociate cu faptul ca aceste metode nu sunt foarte eficiente. Metoda calendarului se bazeaza pe regularitatea ciclului menstrual. Femeile trebuie sa-si calculeze momentul ovulatiei in cadrul ciclului menstraul. De retinut este ca ovulatia nu apare la mijlocul ciclului menstrual, ci apare cu 14 zile inainte de menstruatia urmatoare, ceea ce este greu de calculat daca nu ai un ciclu exact. Metoda se bazeaza pe faptul ca, inainte de ovulatie cu 5 zile- pentru ca perioada de supravietuire a spermatozoizilor in corpul femeii este de 5 zile-, si cu o zi dupa ovulatie- pentru ca ovulul supravietuieste doar o zi-, nu trebuie sa ai contact sexual neprotejat. Metoda retragerii, sau a feritului, este si ea extrem de folosita la noi, foarte multe cupluri folosind aceasta metoda in combinatie cu metoda calendarului. Aceasta presupune retragerea penisului inainte de ejaculare, insa riscurile sunt mari, deoarece in lichidul seminal care apare inaintea ejacularii este foarte posibil sa exista spermatozoizi. Recomandarea este ca aceasta metoda sa fie folosita doar de catre cuplurile pentru care aparitia unei sarcini nu reprezinta o problema foarte importanta.
Tonica TV: Ne spuneati mai devreme de prezervativul feminin. Ce inseamna si cum se foloseste?
Borbala Koo: Prezervativul feminin este ca un soi de saculet si, spre deosebire de prezervativul masculin care este confectionat de cele mai multe ori din cauciuc, cel feminin este confectionat din poliuretan. El are doua inele, unul mai mare care ramane in exteriorul vaginului si un inel mai mic care se plaseaza in spatele colului uterin. Femeia si-l poate monta singura ca parte a preludiului. Este o metoda de contraceptie extrem de importanta, deoarece este sub controlul femeii, insa deocamdata nu este foarte cunoscuta in Romania.
Tonica TV: Prezervativul feminin protejeaza contra bolilor cu transmitere sexuala?
Borbala Koo: Da, protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala chiar mai eficient decat prezervativul masculin, pentru ca, spre deosebire de cauciuc, care are pori- evident foarte mici, poliuretanul nu are pori si ca atare este mult mai sigur decat prezervativul din cauciuc.