Mancatul merelor poate fi de 4 ori mai daunator pentru dinti decat consumul bauturilor carbogazoase, a aratat un nou studiu.
Concluzia este intr-adevar surprinzatoare, tinand cont ca pana acum cu totii stiam ca merele sunt bune pentru sanatatea danturii. Depinde insa de cat de repede mancam merele. Daca le mestecam incet, aciditatea mare ne poate afecta dintii.
Cercetatorii au cautat legaturi intre diverse probleme ale dintilor si dieta, facand un studiu pe un esantion de peste 1000 de femei si barbati. Asa au ajuns la concluzia ca persoanele care mananca mere au un risc de 3,7 ori mai mare de a suferi de probleme ale dentinei, in timp ce la cei care consuma bauturi carbogazoase nu s-a observat un risc crescut. Dintre bauturi, vinul si berea afecteaza cel mai mult smaltul.
Unele mere contin aproape 4 lingurite de zahar, ceea ce creste nivelul aciditatii din gura. Pentru ca acestea sa nu faca rau, trebuie sa le consumam cu putin lapte sau cu o bucatica de branza, ne recomanda cercetatorii, pentru ca acestea contin calciu care neutralizeaza acidul. De ajutor este si sa bem apa dupa ce mancam mere.
Text: Bianca Badescu