De-a lungul vieții, în perioada fertilă, o femeie poate suferi dereglări ale menstruației, iar problemele de menoragie sunt doar una dintre acestea. Pentru a stabili din ce cauze intervine o dereglare a menstrei, este necesar consultul medicului la primul semn de modificare.
Ce este și cum îți dai seama că te confrunți cu monoragie?
Prin menoragie (sau hipermenoree) se înțelege o sângerare abundentă în perioada menstruală. Aceasta poate surveni din mai multe cauze, dar este, în fapt, o tulburare a menstruației. Ea presupune o creștere a fluxului menstrual astfel încât îți poate afecta desfășurarea activităților zilnice. Dacă observi că menstruația se prelungește și ca perioadă, atunci poți bănui că te confrunți cu menoragie.
Cu toate acestea, pot exista perioade menstruale, în unele luni, în care să observi o creștere a fluxului sau prelungire cu o zi și să nu fie vorba de o tulburarea menstruală, mai ales dacă nu există și alte simptome. Urmărește dacă se întâmplă 2-3 luni, consecutiv sau dacă este necesar să schimbi tamponul la un interval mai mic de 2 ore pentru că atunci poate fi vorba de menoragie și este important să te prezinți la medic pentru investigații și depistarea posibilelor cauze.
Simptome în menoragie
În primul rând, menoragia nu doar că vine cu o sângerare abundentă, dar este însoțită și de crampe menstruale mai puternice. Apoi, în menoragie te poți confrunta cu alte simptome, probabil cunoscute deja în perioada de menstruație, dar accentuate, precum:
- Oboseală accentuată,
- Dureri de cap mai puternice,
- Anemie,
- Cheaguri de sânge în scurgerile menstruale.
Când să te prezinți la medic? Dacă bănuiești că te confrunți cu menoragie sau ai simptomele deja menționate, poți face analize pentru a lămuri situația. Dacă, însă, intervin sângerări între menstre sau menstruații neregulate ori sângerare după intrarea la menopauză, este esențial să te prezinți la medic. Ca să-ți fie clare lucrurile, reține că ciclul menstrual variază între 25-35 de zile (28 de zile este perioada ideală) și durează 4-5 zile.
Menoragie – cauze și factori de risc
Modificările fluxului menstrual intervin și din cauza modificărilor hormonale căci un ciclu menstrual regulat și un endometru de grosime ideală presupun echilibru între estrogen și progesteron. Astfel, în caz de menoragie este important să afli dacă printre cauze nu se numără alte afecțiuni precum:
Disfuncția ovarelor sau anovulația
Mai exact, dacă ovarele nu funcționează corect și nu eliberează ovul la menstruație înseamnă că organismul nu produce progesteron ceea ce înseamnă dezechilibru între hormoni și te poți confrunta cu menoragie. Este întâlnit adesea în primul an de menstruație, la adolescente. Dacă intervine în alt context, vei sesiza imediat în urma fluxului abundent, dar de la asta te poți aștepta și la îngroșarea endometrului.
Dispozitivele contraceptive te pot conduce spre menoragie
Este deseori un efect advers al acestora iar dacă folosești astfel de dispozitiv și observi o creștere în fluxul menstrual spune-i medicul pentru ca acesta să-ți propună altă opțiune contraceptivă.
Fibromul uterin sau ovarele polichistice (SOP) pot fi cauze
O tumoare necanceroasă (benignă) poate fi responsabilă de problema de menoragie, o sângerare masivă sau prelungită la menstruație iar fibromul uterin se poate dezvolta la nivelul uterului în perioada fertilă a femeii. Și ovarele polichistice pot conduce la o sângerare abundentă.
Disfuncțiile de coagulare
În cazul bolii von Willebrand sângele nu este coagulat iar asta înseamnă menstruație dezechilibrată. Coagularea sângelui este perturbată și în anemie, adică un deficit de fier și poate avea ca efect o menstruație cu flux abundent.
Adenomioza provoacă menoragie
Este afecțiunea ce presupune ca endometrul (mucoasa care căptușește interiorul uterului) să pătrundă prin mușchii peretelui uterului (miometru) iar asta poate cauza flux abundent la menstruație și dureri mari.
Alte cauze sau factori de risc ale menoragiei pot fi polipii, cancerul de col uterin, complicațiile unei sarcini sau chiar afecțiuni hepatice, renale, tiroidiene ori medicamentele de tip antiinflamatoare, hormonale și anticoagulante. Reține că în cazul unei femei mature, problema de menoragie poate însemna o patologie uterină, așa că este important să mergi la medic.
Tratament în menoragie
Medicul ginecolog este cel care va putea pune un diagnostic astfel că acesta te va întreba despre ciclul menstrual și alte simptome, va efectua un examen clinic al colului uterin și mucoasa vaginală și eventual, poate recomanda realizarea unul test Babeș-Papanicolau sau biopsia de endometru. Complicațiile în menoragie poate conduce la anemie feriprivă.
Dacă diagnosticul este de menoragie, medicul va putea propune, după caz:
Tratament medicamentos
Tratamentul poate avea la bază antiinflamatoare pe bază de hormoni sau contraceptive (poate fi chiar și un dispozitiv intrauterin). De asemenea, pentru menoragie îți poate fi recomandată suplimentarea cu fier că se pierde la ciclu abundent, dar și zincul și seleniul sunt importante în producția de progesteron.
Tratament chirurgical pentru menoragie
Acesta este adesea recomandat atunci când tratamentul medicamentos nu a dat rezultatele dorite și, în funcție de situație poate fi vorba despre:
- Dilatare și chiuretaj – dilatarea colului uterin și intervenția asupra mucoasei uterine, dar este posibil ca această procedură să fie repetată, dacă este nevoie.
- Embolizare arterială uterină – este recomandată în cazul fibroamelor uterine și se dorește stoparea irigării lor cu sânge. Intervenția se face la arterele care le irigă astfel că, dacă nu sunt susținute cu sânge se vor distruge și, se va reduce și fluxul menstrual.
- Miomectomie – tot intervenție în cazul fibroamelor pentru a fi îndepărtate.
- Procedură cu ultrasunete – este mai puțin invazivă decât embolizarea arterială căci prima presupune incizii chirurgicale, dar aceasta intervine cu ultrasunete.
- Rezecția endometrială – presupune îndepărtarea completă a mucoasei uterine și este recomandată doar pacientelor care nu doresc să rămână însărcinate.
- Histerectomia – este procedura prin care medicul scoate uterul și colul uterin fiind o procedură pentru cazurile grave precum prezența cancerului.
Amintește-ți că poți preveni problema de menoragie urmărind cu atenție desfășurarea ciclului menstrual și mergând regulat pentru analize specifice, dar, mai ales, ai grijă să adopți un stil de viață cât mai sănătos.