Femeile intra, in general, la menopauza de la varste cuprinse intre 41 si 55 de ani, insa exista multi factori care pot intrerupe ciclul normal al sistemului reproductiv al femeii, lucru ce duce, inevitabil, la instalarea menopauzei mai devreme decat in mod normal. Menopauza prematura mai este cunoscuta si sub denumirea de “insuficienta ovariana prematura” si se instaleaza inainte de varsta de 40 de ani.
In unele cazuri, menopauza prematura este cauzata de o interventie chirurgicala, de eliminarea sau deteriorarea ovarelor. In alte cazuri, menopauza prematura poate fi atribuita unei tulburari genetice sau unei boli autoimune. Alteori, motivele sunt necunoscute. Factorii de risc ai menopauzei premature includ:
Interventiile chirurgicale duc la menopauza prematura
Femeile care au suferit o ovarectomie (indepartarea unui ovar sau a ambelor) sau o histerectomie (indepartarea uterului) au o cantitate redusa de estrogen si progesteron in organism. Menopauza precoce poate aparea si in randul femeilor care au suferit o interventie chirurgicala ca urmare a cancerului de col uterin sau interventii chirurgicale pelvine. Ovarectomia bilaterala (eliminarea ambelor ovare) provoaca menopauza imediata.
Menopauza precoce se poate instala in urma chimioterapiei si a radiatiilor
Chimioterapia si radiatiile maresc foarte mult riscul de a dezvolta menopauza prematura. Radioterapia poate deteriora tesuturile ovariene si poate duce, in cele din urma, la debutul precoce al menopauzei.
Defectele cromozomiale duc la instalarea menopauzei
Anoaliacromozomilorpoate provoca menopauzaprematura. O astfel de conditie, sindromul Turner (cunoscut si sub numele de “disgenezie gonadala”), este o anomalie genetica relativ rara, care apare atunci cand o persoana de sex feminin se naste cu un numar incomplet de cromozomi. De cele mai multe ori, fetele care sufera de sindrom Turner nu au menstruatie, intrucat rezerva foliculara este epuizata inainte de a ajunge la pubertate. Femeile care sunt diagnosticate cu sindromul Turner au ovare care nu functioneaza in mod corespunzator, lucru ce duce de multe ori la menopauza prematura.
Bolile autoimune, factor de risc pentru instalarea menopauzei precoce
Menopauza prematura poate fi un simptom al unei boli autoimune. O boala autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi. Bolile autoimune specifice, inclusiv bolile tiroidiene si artrita reumatoida, pot determina sistemul imunitar sa atace tesuturile ovariene, ceea ce duce, in cele din urma, la menopauza prematura.
Epilepsie
Un numar mare de studii au descoperit ca femeile cu epilepsie sunt mai susceptibile de a se confrunta cu menopauza mai devreme decat este prevazut. In urma studiilor in domeniu, s-a constatat ca, dintr-o populatie de femei epileptice, aproximativ 5% au dezvoltat menopauza prematura, spre deosebire de 1% din populatia generala.
Genetica poate duce la instalarea menopauzei timpurii
O femeie cu un istoric familial de menopauza precoce prezinta un risc crescut de a intra la menopauza precoce.
Tutunul, factor de risc in aparitia menopauzei precoce
Multe studii realizate in domeniu au gasit o legatura stransa intre fumat si menopauza prematura. Un grup de cercetatori de la Massachusetts General Hospital au descoperit ca o substanta chimica prezenta in fumul de tigara provoaca moartea prematura a celulelor.
Text: Andreea Popescu