Intrarea la menopauză este un proces firesc al organismului pentru orice femeie. În general, se instalează între vârsta de 40 și 50 de ani, dar sunt situații când se poate instala mai devreme de 40 de ani sau după 50 de ani. Sunt mai mulți factori care pot influența acest aspect.
Citește în continuare pentru a afla ce se petrece în perioada de menopauză, dar și înainte de ea și, prin ce metode poți reduce simptomele care vin odată cu ea, pentru ca viața de zi cu zi să nu-ți fie afectată.
Ce este intrarea la menopauză?
Este o schimbare majoră din viața femeii! În fapt, presupune stoparea activității ovarelor care nu mai secretă principalii hormoni feminini (estrogen și progesteron). Pe de altă parte, odată cu intrarea la menopauză, ovulația nu mai are loc. Oficial, menopauza s-a instalat la împlinirea unui an de când menstruația s-a oprit.
Concret, femeile se nasc cu un număr de foliculi primordiali, iar numărul lor diferă de la o femeie la alta fiind determinat genetic. Dintre acești foliculi, o parte se pierd până la perioada pubertății apoi, treptat, la fiecare ovulație. Menopauza se instalează, în cele mai multe cazuri, în intervalul 40-50 ani. Există situații când o femeie ajunge la menopauză prematur, înainte de 40 de ani sau după 50. Există câteva etape prin care poți trece și, ar fi bine să le urmărești.
Pielea elastică este o piele sănătoasă. Linia de produse Elasticizing de la Rilastil a fost creată pentru a îmbunătăți aspectul tenului tern și pentru a-l menține întinerit.
Etapele intrării la menopauză
Menopauza este un proces natural, dar se produce diferit: unele femei intră la menopauză brusc, altele, progresiv. Iată care sunt etapele:
1. Perimenopauză
Perioada de dinaintea menopauzei care se poate manifesta câteva luni sau ani. Organismul se pregătește de menopauză, menstruația devine neregulată, întârzie sau lipsește câteva luni, fluxul menstrual se schimbă. Nu toate femeile trec prin perimenopauză, dar cele mai multe, da.
2. Menopauză
S-a instalat atunci când, timp de un an, 12 luni consecutiv, nu a mai avut loc menstruația. Ovarele au încetat în această etapă să mai producă estrogen.
3. Postmenopauză
Perioada de după intrarea la menopauză, iar simptomele încep să se atenueze. Multe femei au simptome accentuate în prima etapă și a doua.
Diagnosticarea menopauzei se face prin teste de sânge și urină pentru determinarea activității hormonale, consult ginecologic și examen pelvian.
Cauze ale intrării la menopauză
Menopauza apare în mod natural, pe măsură ce ovarele îmbătrânesc și își reduc activitatea producând mai puțini hormoni de reproducere.
Există însă, situații în care intrarea la menopauză este determinată de:
- Intervenții chirurgicale de îndepărtare a ovarelor,
- Leziuni pelviene care afectează ovarele,
- Încetarea activității ovariene (ablația ovariană) determinată de terapii hormonale, radioterapie sau vreunei operațiuni chirurgicale, în cazul unor tumori,
- Expunerea zonei pelviene la radiații.
Factori de risc ce pot conduce la menopauză
Menopauza nu se instalează într-un termen exact, se produce natural, dar anumiți factori pot conduce la menopauză precoce, precum:
- Genetica – istoricul familial îți poate spune despre intrarea la menopauză iar studiile au arătat că insuficiența ovariană prematură se poate transmite cu o frecvență cuprinsă între 4-30%.
- Boli cronice – unele dintre acestea pot provoca intrarea la menopauză, prematur.
- Stilul de viață – dezechilibrul din viața de zi cu zi, stresul, tulburările de somn sau starea de oboseală extremă pot provoca instalarea menopauzei mai devreme.
Simptome la menopauză
O listă de simptome este asociată cu intrarea la menopauză. Cele mai multe femei resimt o serie de simptome cu patru ani înainte de ultima menstruație (în perimenopauză), simptome care pot continua până la patru ani după ultimul ciclu menstrual (în etapa a doua). În puține cazuri, unele femei experimentează simptome pe o perioadă de până la 12 ani după ultima menstruație.
Poți experimenta doar unele dintre aceste simptome, pot fi la o intensitate mai redusă sau accentuată, unele pot fi temporar, altele, pe termen lung așa că, iată ce simptomele principale pot însoți intrarea la menopauză:
- Menstruații neregulate: perioade deraiate chiar și fluxul menstrual suferă modificări,
- Bufeuri: valuri de căldură, repetat peste zi și transpirație,
- Modificări în privința părului (cădere, rupere), unghiilor (fragile și fără luciu), a pielii care poate deveni uscată,
- Dispoziție schimbătoare: anxietate, irascibilitate, atacuri de panică, nervozitate,
- Insomnii sau trezitul des peste noapte,
- Transpirații nocturne abundente,
- Modificări ale mucoaselor: uscăciune vaginală, pierderi involuntare de urină, usturime sau jenă la contactul sexual,
- Creștere în greutate și țesut adipos în exces în special în zona abdominală,
- Creșterea tensiunii arteriale iar uneori, palpitații,
- Dureri de mușchi sau articulare dimineața după trezire,
- Stare generală proastă: oboseală, balonare, dureri de cap, furnicături, etc.
Intrarea la menopauză te poate afecta pe mai multe planuri până ce organismul se restabilizează, dar sunt situații când pot interveni complicații. Unele femei pot dobândi boli de inimă și cardiovasculare sau instalarea osteoporozei din cauza scăderii densității osoase.
Cum te pregătești de menopauză?
Menopauza nu poate fi evitată, dar este foarte important ce faci de la primele semne și cum îți ajuți organismul pentru ca simptomele să fie mai blânde așa că, iată șase sfaturi:
- Adoptă o alimentație cât mai sănătoasă,
- Fă mișcare zilnic și exerciții Kegel,
- Hidratează-te adecvat,
- Găsește metode de relaxare psihică,
- Ghidează-te după simptom și apelează la suplimente alimentare țintit,
- Nu exclude activitatea sexuală ci apelează la lubrifianți.
Tratament în menopauză
Tratamentul recomandat odată cu intrarea la menopauză este adaptat situației individuale însă, nici acestea nu presupun altceva decât ameliorarea simptomelor și, în cel mai bun caz, prevenirea unor boli.
Astfel, medicul îți poate recomanda în menopauză, următoarele:
1. Terapia prin substituție hormonală
Un subiect controversat în medicina, terapia prin substituție hormonală nu se face oricum, există o serie de condiții de îndeplinit și o gamă variată de analize și verificări pe care trebuie să le faci înainte. Începând cu un consult clinic ginecologic, examen Babeș-Papanicolau, mamografie și terminând cu verificarea densității osoase, cardio, etc. Dacă nu sunt probleme majore și nu s-au instalat boli, poți apela un medic care să te conducă pe drumul substituției hormonale. Te-ar putea scăpa de probleme în menopauză și după. Substituția hormonală nu readuce menstruația în viața ta, dar va echilibra organismul și poți evita boli ce se pot instala odată cu intrarea la menopauză. Substituția este încă evitată din cauza asocierii cu un risc, scăzut, de cancer la sân.
2. Terapia naturistă în menopauză
Spuneam, în funcție de simptom, poți apela la produse naturiste care să-l amelioreze iar eficacitatea lor depinde de la caz la caz însă, există înlocuitori. Tot ce trebuie să faci este să te informezi bine înainte.
3. Vitamine și minerale
Sunt necesare pe parcursul vieții, dar mai ales când intri la menopauză. Medicul îți poate recomanda să susții aportul de calciu și vitamina D3, dar și antioxidanți, seleniu, zinc, Omega 3, vitaminele A, C ,E sau resveratrol, precum și alte tipuri de vitamine și minerale, magneziul și complexul de B, etc.
4. Tratamente pentru bolile asociate în menopauză
Poți primi tratament pentru tulburările de somn (naturist la început), apoi variațiile de tensiune sau problemele cardiovasculare pot fi reglate prin controlul greutății și al colesterolului sau tratament medicamentos. În ce privește osteoporoza, vei efectua teste pentru a-ți fi recomandate soluții sau tratament.
Intrarea la menopauză poate fi chinuitoare pentru multe femei, dar având în vedere progresul în medicină și combaterea simptomelor asociate, este important să-și ajuți organismul tocmai pentru a trece mai ușor prin acest proces și pentru a te bucura de viață.