(P) Menopauza – Ce e de făcut?

Odată cu înaintarea în vârstă, au loc multiple schimbări în corpul nostru, printre care și  menopauza în cazul femeilor. Cum putem ameliora simptomele acesteia pentru a îmbunătăți calitatea vieții?

Menopauza este o etapă naturală, o consecinţă fiziologică normală, care afectează femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani. Aproximativ 70 – 80% dintre femei experimentează diverse simptome ale menopauzei, iar aproape jumătate dintre acestea se confruntă cu stări dificile.

Din punct de vedere medical, menopauza reprezintă oprirea spontană, completă și fiziologică a ciclului menstrual, uneori fiind precedată de tulburări ale acestuia.  Adesea, cuvântul menopauză este folosit pentru a descrie întreaga perioadă a acestui proces, atunci când corpul femeii încetează treptat să mai producă hormoni reproductivi, respectiv estrogen și progesteron. Această etapă determină apariția anumitor simptome, cum ar fi:  bufeuri, modificări ale dispoziției, lipsa energiei, probleme cu somnul și memoria.  De asemenea, ovarele încetează să mai producă ovule.



La ce să ne așteptăm?

Instalarea menopauzei nu apare brusc, modificările care intervin derulându-se pe parcursul câtorva vaginale. Cauza acestora este nivelul redus de estrogen, care nu mai revine la stadiul anterior. Fluctuația nivelului de hormoni duce la apariția bufeurilor și a schimbărilor bruște de dispoziție, care pot fi ameliorate în timp. Anumite simptome pot fi eliminate cu ajutorul terapiei de substituție hormonală ori prin terapie de specialitate în cazul problemelor emoționale sau prin utilizarea de suplimente alimentare specifice, în cazul senzației de oboseală, a slăbirii memoriei și concentrării.

Alte simptome ale menopauzei includ dureri de cap frecvente, precum și modificări în ritmul de somn sau transpirație excesivă în timpul somnului. De asemenea, pot apărea inflamații recurente ale tractului urinar și incontinență urinară. La sistemul reproducător apar tulburări ale ciclului menstrual (pauze mai lungi sau mai scurte în ciclul menstrual, flux mai mult sau mai puțin abundent), însă și stări inflamatorii ale organelor genitale sau o sensibilitate sporită la infecții. În plus, apar durerile articulare și osoase și  crește major riscul de osteoporoză.

Cum putem combate simptomele?

Deși menopauza nu este o afecțiune, pentru multe dintre simptomele ei pot fi găsite medicamente corespunzătoare. O parte dintre acestea pot fi eliminate prin utilizarea  tratamentului  de substituție hormonală (estrogen în combinație cu progesteron), antidepresive sau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale. Merită, totuși, să ieșim în afara medicinei convenționale, să ne interesăm de diverse produse speciale pe bază de plante. Unele dintre acestea au acțiune specifică pe o anumită parte din zi, atunci când apar simptomele tipice, iar altele conțin atât comprimate pentru zi cât și de noapte.

În cazul anumitor femei, este posibil ca simptomele să nu se manifeste sau pot fi la un nivel scăzut, lucru care ajută la funcționarea normală. Însă, cel mai dificil uneori, este să facem față propriilor emoții, în parte cauzate de reducerea nivelului de hormoni sau de corpul nostru care se „predă” odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este foarte important să înțelegem și să acceptăm ce se întâmplă în organismul nostru.

Controlul sănătății după vârsta de 50 de ani

  • autocontrol lunar al sânilor, mamografie o dată la 3 ani;
  • analiză citologică anuală;
  • analize de sânge cu evidențierea nivelului de colesterol și trigliceride, analiza tensiunii arteriale;
  • observarea regulată a semnelor, alunițelor și a excrescențelor de la nivelul pielii;
  • analiza densității sângelui, în caz de nevoie;
  • analiza glicemiei, în cazul excesului de greutate sau al existenței diabetului de tip ii în familie.