Melasma este o afectiune cutanata caracterizata prin aparitia unor pete brune la nivelul fetei. Apare de obicei la persoanele adulte la nivelul obrajilor, nasului, fruntii si buzei superioare. Femeile sunt afectate mai frecvent decat barbatii.
Care sunt cauzele melasmei?
Cauza precisa a acestei afectiuni nu este cunoscuta. Pacientii cu istoric familial de melasma au sanse mai mari sa faca boala decat restul populatiei. O modalitate a statusului hormonal poate determina aparitia melasmei. Cel mai frecvent apare in timpul sarcinii cand poarta numele de cloasma sau “masca gravidica”. Pilulele contraceptive pot de asemenea produce melasma desi tratamentul hormonal substituit dupa menopauza nu are acelasi efect. Expunerea la soare contribuie la aparitia leziunilor de melasma. Lumina ultravioleta din spectrul solar sau orice alta sursa artificiala puternica de ultraviolete stimuleaza celulele producatoare de pigment de piele, denumite melanocite. Persoanele cu fototip inchis au mai multe melanocite active in piele decat cei cu fototip deschis. Acestea produc o mare cantitate de pigment in conditii normale si cu atat mai mult sub influenta luminii ultraviolete sau nivelurilor hormonale crescute. Melasma nu se asociaza cu boli interne sau cu disfunctia unui organ.
Cum punem diagnosticul de melasma?
Deoarece este o afectiune frecventa si determina un aspect clinic caracteristic la nivelul fetei, diagnosticul se pune prin simpla examinare a pielii. Rar este nevoie de o biopsie cutanata pentru a diferentia de alte afectiuni asemanatoare.
Cum se trateaza?
Pentru ca nu exista un tratament eficient al acestei afectiuni s-au facut mai multe incercari terapeutice. Melasma poate sa dispara dupa sarcina (spontan), poate persista mai multi ani sau toata viata. Cremele fotoprotectoare sunt esentiale in tratamentul melasmei si trebuie sa protejeze atat impotriva ultravioletelor A cat si a ultravioletelor B. Aceste crème trebuie aplicate zilnic chiar daca vremea nu este insorita sau nu ne desfasuram activitatea in exterior. O mare cantitate de ultraviolete sunt absorbite de piele in timp ce mergem pe strada, conducem automobilul sau stam in fata ferestrei. Daca melasma apare dupa ce ati inceput sa luati contraceptive orale, aceasta se va ameliora dupa intreruperea lor. Cel mai folosit tratament pentru melasma sunt cremele pentru depigmentare care contin hidrochinona. Efectul lor apare in mod normal dupa aproximativ 3 luni de tratament. Este important ca aceste crème sa fie aplicate zilnic, concomitent cu cremele de protectie solara. Mai sunt si alte substante care au efect in tratamentul melasmei, cum sunt acidul gliconic, acidul azelaic, tretinoin si corticosteroizii. Peeling-ul chimic, microdermabraziunea si laserul chirurgical pot ameliora leziunile de melasma dar rezultatele sunt slabe. Aceste metode terapeutice produc iritatii la nivelul pielii ceea ce poate agrava melasma.
Retineti!
Evitarea expunerii la soare, evitarea contactului cu substante iritante, folosirea cremelor fotoprotectoare si a celor depigmentare precum si controalele periodice la medicul dermatolog pot duce la ameliorari semnificative.
Medic specialist dermatolog
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel.: 322.92.50; 323.14.88; 323.14.89; 9609.