Problema cea mai mare cand vine vorba de melanom este ca, de cele mai multe ori, nu da semne decat atunci cand este prea tarziu. De aceea, provoaca 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat, desi este responsabil de numai 4% dintre toate cancerele cutanate.
Melanomul – cand soarele poate ucide
Melanomul este un tip de cancer cutanat care isi are originea in melanocite, celulele pielii producatoare de pigment, si este afectiunea cu cel mai mare potential de metastazare. Celulele pigmentare degenereaza si metastazeaza foarte repede, de multe ori inainte ca melanomul sa fie observat pe piele. Cel mai mare risc de a dezvolta melanom il au tinerii, iar evolutia cea mai proasta in timp s-a constatat la barbati. In ultimii 25-30 de ani, incidenta melanomului s-a dublat. Anul trecut, in Romania au fost depistate 1121 de cazuri de melanom malign, iar in fiecare an la noi in tara mor aproape o treime dintre cei diagnosticati cu aceasta boala.
Prejudecata ca nu ai voie sa te “atingi” de alunite, prezenta la multi dintre romani, este cea care ne face sa ajungem, de cele mai multe ori, prea tarziu la medic, a subliniat prof. dr. Rodica Cosargea, presedinte al Societatii Romane de Dermato-Oncologie, in cadrul conferintei de lansare a campaniei de informare despre melanom – “Un viitor fara pata!”. Contrar acestei credinte impamantenite in mentalitatea noastra, trebuie sa stim ca orice leziune suspecta la nivelul pielii trebuie excizata, pentru a ne asigura astfel un tratament precoce.
Singura metoda prin care putem preveni aparitia melanomului este sa ne limitam expunerea la soare si sa nu facem plaja la orele pranzului, atunci cand radiatiile solare sunt periculoase. Cremele cu factor de protectie ecraneaza doar 70- 80% din radiatiile UV, astfel ca, daca am folosit o crema cu FPS nu inseamna ca putem sta oricat la soare, ne avertizeaza dr. Dan Jinga, seful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar.
Afla daca ai risc sa dezvolti melanom!
Risc crescut de a dezvolta melanom il au persoanele cu piele, par si ochi la culoare si cele care au avut parte de expunere mare la radiatii UV (aici fiind inclus nu doar soarele, ci si solarul). Zonele corpului cu cel mai ridicat risc de aparitie a melanomului sunt fata, gatul, umerii si extremitatile.
Pentru a depista din timp melanomul, un rol crucial il are autoexaminarea. Este important sa observam daca avem pete pigmentare (alunite/nevi) asimetrice, colorate neuniform, cu margini neregulate si care sufera modificari ale diametrului in timp. Daca ne confruntam cu o astfel de problema, este necesar sa ne adresam cat mai repede unui medic dermatolog, care ne poate pune un diagnostic exact in urma unei dermatoscopii.
Iata cateva intrebari pe care trebuie sa ni le punem pentru a vedea daca avem risc de a devolta melanom, conform dr. Rodica Cosargea:
- Ai leziuni (alunite) multiple la nivelul pielii – peste 50?
- Ai cazuri in familie care au suferit de melanom?
- Ai alunite atipice sau care au suferit modificari recente (de dimensiune, forma, culoare)?
- Ai pielea deschisa la culoare?
- Ai avut arsuri solare?
Daca ai raspuns cu DA la cel putin o intrebare, atunci trebuie sa mergi la un examen dermatologic in cel mai scurt timp. Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat in 98% dintre cazuri!
In cadrul campaniei “Un viitor fara pata!”, in luna mai va fi lansat site-ul www.info-melanom.ro, unde vei putea gasi informatii detaliate si avizate oferite de medici specialisti.
Text: Bianca Badescu