Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat. Metastazeaza rapid si poate invada alte organe. Desi melanomul nu reprezinta decat 5% din cancerele pielii, el provoaca 75% din decesele cauzate de cancerele cutanate. Nu doream sa te ingrijorez, ci doar sa te informez. Am convingerea ca un om bine informat poate preveni. Nu numai melanomul.
Este o tumora maligna ce se dezvolta in melanocite. Melanina este substanta pigmentara ce determina culoarea pielii. Melanomul malign poate sa apara fie pe niste leziuni preexistente, numite nevi nevo-celulari (alunite) – care pot fi prezente de la nastere sau sa apara in decursul vietii. Varsta medie de diagnostic a melanomului este de 53 de ani. Totusi exista cazuri cand acest tip de cancer afecteaza femei chiar de 25-29 de ani.
Factorii de risc
“Expunerea la radiatiile ultraviolete emise de soare constituie principala cauza a cancerelor de piele”, ne avertizeaza dr. Stefan Stan, medic oncolog. In zilele insorite trebuie sa evitam sa stam la soare intre orele 11-16, pentru ca atunci razele soarelui sunt prea agresive pentru pielea noastra. La fel de daunatoare sunt si sursele artificiale de radiatie. Conform studiilor, cele mai multe cazuri de cancere de piele se inregistreaza in Africa de Sud si in Australia. Cu toate acestea, daca ai ten deschis, ochi albastri sau verzi, ai par blond sau roscat, esti mai predispus la arsuri solare, acestea din urma fiind extrem de periculoase. Printre alti factori de risc ar fi: cazuri de melanom in familie, pete pe piele, numar mare de nevi comuni (peste 100 de alunite). “Pentru Romania ar fi valabil raportul de 9 cazuri la 100.000 de locuitori”, ne informeaza domnul doctor. Alarmant e insa faptul ca acest numar creste de la an la an.
Semne de alarma
A – asimetrie lezionala (un nev care-si schimba aspectul)
B – bordura indentata
C – culoare neomogena
D – diametru (peste 5 mm)
E – evolutie
Alte simptome, precum: sangerarea, ulcerarea sau durerile constante la o leziune pigmentara sunt mai putin comune si in asa situatii trebuie consultat urgent un medic.
Tratarea melanomului
“Interventia chirurgicala e importanta, insa doar in stadiile incipiente ale bolii”, ne explica doctorul oncolog. De aici si importanta unui consult inca de la primele semne de suspiciune, cu atat mai mult cu cat primele semne ale cancerului nu sunt dureroase. Desi partile expuse mai mult la soare prezinta un risc mai crescut, cancerul de piele se poate dezvolta in orice regiune a pielii. Iata cateva dintre tratamente:
• Criochirurgia e utilizata in situatiile in care tumorile sunt de mici dimensiuni, atunci insa cand a fost afectata o portiune mai mare de piele se foloseste grefa de piele.
• Tratamentul chirurgical consta in excizia chirurgicala, cu limite de siguranta.
• Fotocoagularea laser e folosita in situatiiile in care formele de cancer afecteaza doar stratul superficial.
• Pe langa tratamentul chirurgical este salutata si imunoterapia (intarirea sistemului imunitar cu ajutorul anumitor suplimente).
Sfatul medicului
Persoanele cu factori de risc de aparitie a nevilor nevo-celulari trebuie “sa foloseasca cremele cu factori de protectie peste 30 si sa evite expunerea exagerata la soare”, ne sfatuieste dr. Stan. “Fiecare om ar trebui sa-si examineze pielea! E foarte important procesul de autodepistare!”. Pentru ca cel mai simplu este sa previi!
Consultant: Dr. Stefan Stan, oncolog