Melancolie sau depresie de toamna? Care este diferenta?

decupat_Melancolie sau depresie de toamna„Lasa-mi, toamna, pomii verzi…” suna ruga din versurile celebrei poezii a Anei Blandiana. Si pe buna dreptate: cu totii ne dorim ca natura sa nu se dezbrace de viata niciodata, iar veselia de peste vara sa ne insoteasca pana in primavara urmatoare. Insa iata ca legile firii sunt altele, dar, facand abstractie de vantul rece si ploile abundente, am putea afirma cu tarie ca toamna este chiar un anotimp frumos, un anotimp al culorilor, al recoltei, deci al bogatiei, un anotimp care inspira din toate punctele de vedere. Draga toamna vine insa la pachet cu stari de melancolie si de depresie, stari care, lasate netratate, reusesc sa schimbe atmosfera vesela intr-una apasatoare si trista.



Tu esti o fire melancolica?

Melancolia este un sentiment absolut normal atat timp cat nu-ti afecteaza activitatile zilnice. Starea de melancolie se instaleaza cu preponderenta la intrarea in sezonul rece si se manifesta, in primul rand, prin stari de somnolenta. Acestea sunt cauzate de faptul ca lumina se diminueaza semnificativ, iar organismul nostru creste productia de melatonina, hormonul somnului. De asemenea, apatia, dezinteresul, lipsa motivatiei si a entuziasmului caracterizeaza persoanele melancolice.

De la melancolie la depresie… este doar un pas

De cele mai multe ori, melancolicii au o oarecare tristete pe chip, ca o suferinta ce-i apasa, si obisnuiesc sa se piarda in amintiri, in timp ce admira un peisaj dezolant de toamna. Faptul ca frunzele ingalbenite ale pomilor se scutura si soarele nu mai scanteiaza pe cer ne poate transmite tuturor o stare de proasta dispozitie, insa daca aceasta se imbina cu modificari severe de apetit, cu tulburari grave de somn, stari de nervozitate exagerata, autocritica si chiar ganduri sinucigase, atunci inseamna ca am trecut in extrema cealalta si deja vorbim despre o afectiune grava a sistemului nervos, si anume depresia sezoniera. Bariera dintre cele doua este extrem de fina, astfel ca, daca resimtim aceste simptome, este indicat sa mergem la un consult de specialitate, la un medic psiholog sau psihiatru care va pune un diagnostic corect si va stabili o schema de tratament antidepresiv. Tineti cont ca tulburarile afective si psihice netratate pot conduce catre manifestari anormale si pot altera semnificativ calitatea vietii persoanei afectate.

Fuga de melancolie

Desi nu ne afecteaza din punct de vedere al sanatatii fizice, este totusi recomandat ca starea melancolica care ne sufoca sa fie inlaturata. Un psihic puternic, o minte limpede si o gandire pozitiva ne sunt cei mai buni aliati in acest caz. In plus, te indemnam sa incepi sa visezi. Viseaza la lucrurile pe care ti le doresti in viitor, viseaza frumos si cu incredere. De asemenea, inconjoara-te de oameni optimisti si veseli si incearca sa le preiei comportamentul, iesi cu prietenii, citeste o carte si practica sportul preferat.

Cum tratam depresia sezoniera?

Studiile au demonstrat ca depresia sezoniera afecteaza in primul rand femeile, intr-o proportie de aproximativ 70%. Daca aceasta stare te afecteaza de mai mult de doua ori pe an, atunci este cazul sa mergi la doctor. Insa, in stadiile incipiente sau atunci cand te confrunti cu o depresie usoara, poti apela la cateva remedii care sa te puna pe picioare si sa-ti redea buna dispozitie. Sportul si activitatea fizica constanta au rolul de a combate stresul si de a energiza organismul. De asemenea, meditatia, yoga sau tehnicile de respiratie te pot ajuta sa te concentrezi mai mult pe momentul prezent si sa lasi in spate gandurile negative. Unul dintre remediile eficiente in combaterea depresiei este somnul, asa ca incearca sa dormi minimum 8 ore pe noapte. De o reala importanta este si alimentatia echilibrata, recomandarea noastra fiind sa introduceti in meniul zilnic citrice, peste si cereale integrale, alimente capabile sa reduca nivelul de stres. Pe de alta parte, aromoterapia, fitoterapia, muzica relaxanta si o expunere zilnica de 30 de minute la soarele tomnatic pot fi si ei factori cu influenta pozitiva asupra starii tale generale.

Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca te confrunti cu simptomele depresiei sezoniere, atunci cu siguranta cel mai bun remediu este suplimentul alimentar StresControl de la Naturalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole