Cadrele medicale care ajuta pacientii sa treaca peste anumite traume traite in trecut pot dezvolta propria lor tulburare posttraumatica PTSD, ca un raspuns indirect la suferinta pacientului pe care il trateaza, conform unui nou studiu in domeniu.
In urma studiului, la un procent de 86,9% din cadrele medicale s-a semnalat aparitia unor simptome asemanatoare celor ale pacientului tratat si un procent de 90% dintre medicii cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani au declarat ca viata lor de familie a avut de suferit din cauza jobului lor.
Se pare ca, atunci cand medicii se lupta cu raspunsurile la trauma suferita de pacientii lor, starea lor de sanatate mintala, relatiile cu cei din jur, eficienta la locul de munca, dar si sanatatea lor fizica pot avea de suferit. Conform spuselor a 5.000 de medici care au luat parte la studiu, un procent de 89% dintre ei au declarat ca simptomele resimtite de pacientii lor sunt resimtite si de ei in proportie de 45%.
Simptomele care isi fac aparitia in asemenea cazuri trec frecvent neobservate, insa pot varia de la probleme psihologice, cum ar fi disociere, furie, anxietate, tulburari de somn, cosmaruri, la sentimentul de putere. Cu toate acestea, pot fi resimtite si simptome fizice, cum ar fi greata, dureri de cap, constrictie generala, schimbari de temperatura ale corpului, ameteli, lesinuri si deficiente de auz. Toate aceste semnale de avertizare trebuie luate in considerare, pentru ca, in caz contrar, aceste prime simptome pot duce la probleme de sanatate sau la epuizare.
Cercetatorii Babette Rothschild, Figley Charles, Laurie Pearlman Anne, Saakvitne Karen si B. Stamm Hudnall, de la Universitatea de Medicina din Marea Britanie, au recunoscut faptul ca personalul medical si psihologii pot experimenta simptome similare cu cele ale clientilor lor. Ei speculeaza ca impactul emotional atunci cand aud povesti traumatizante pentru pacient este extrem de puternic atunci cand exista empatie. Cercetarea indica faptul ca persoanele care ingrijesc pacientii cu traume manifesta compasiune fata de acestia. O mai buna cunoastere si intelegere a acestui fenomen ii poate ajuta pe medici sa fie mai eficienti in ceea ce priveste cu ingrijirea pacientilor aflati in suferinta.
Cu toate acestea, savantii sunt de parere ca acest studiu necesita mai mult timp, dar si parerile mai multor oameni de stiinta.
Text: Andreea Popescu