Matreata, intalnita in termeni medicali sub denumirea de dermatita seboreica sau pitiriazis simplex, este una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii scalpului si, desi manifestarile sale nu sunt deloc dureroase, sunt extrem de inestetice. Matreata se intalneste cu precadere la tineri si reprezinta o descuamare exagerata a pielii capului, rezultand coji albicioase de dimensiuni mici si medii ce pot fi observate atat la nivelul scalpului, cat si pe lungimea parului. Este important de punctat ca matreata nu se transmite de la persoana la persoana.
Tipuri de matreata
Se intalnesc doua tipuri de matreata: matreata uscata si matreata ceroasa. Primul tip este mai des intalnit si apare indeosebi in sezonul rece, iar matreata ceroasa este specifica persoanelor cu piele grasa si, din cauza sebumului in exces, poate provoca mancarimi si iritatii la nivelul scalpului.
Cauzele care conduc la aparitia matretii
Responsabila de aparitia matretii este ciuperca Malassezia care, se pare, exista la majoritatea oamenilor, insa sistemul imunitar al fiecaruia este responsabil de tinerea sa sub control. Barbatii sunt mult mai predispusi aparitiei matretii decat femeile, una din cauze fiind determinata de dezechilibrele hormonale. Se crede ca printre factorii declansatori ai acesteia se afla si stresul, alimentatia dezechilibrata, cu precadere lipsa zincului si a vitaminei B din organism, igiena precara sau folosirea produselor neadecvate de curatare a parului. De asemenea, fixativul si vopseaua pot determina descuamarea scalpului. In cazul matretii grase, excesul de sebum poate conduce la descuamarea scalpului, pe cand, in cazul matretii uscate, circulatia sangvina slaba sau, din contra, producerea unei cantitati insuficiente de sebum poate fi cauza declansatoare.
Metode de tratament si remedii naturiste
In primul rand, este obligatorie spalarea cu o frecventa crescuta a parului si folosirea unui sampon antimatreata atat in timpul tratamentului, cat si ulterior. Acesta are calitatea de a reface echilibrul pH-ului, inlesneste desprinderea scuamelor si are rol antibacterian si calmant. De asemenea, se recomanda samponarea de cel putin doua ori a parului si clatirea intensa a acestuia la sfarsit pentru a se indeparta toate impuritatile. Pe de alta parte, exfolierea pielii capului poate avea efecte benefice, resimtite chiar si pe perioade mai indelungate. Procesul in sine presupune migala, dar eficienta sa este dovedita. Astfel, amesteca tarate de grau, recunoscute pentru proprietatile antifungice si antiseboreice, cu bicarbonat de sodiu si maseaza pielea capului inainte de a-ti spala parul. O alta metoda care poate veni in completarea tratamentului este masajul scalpului cu uleiuri esentiale de eucalipt, rozmarin sau lamaie. Mastile cu uleiuri vegetale de masline, ricin, cocos sau migdale, aplicate prin masaj la nivelul scalpului, fac, din nou, minuni in combaterea matretii. Tineti cont ca, prin masaj, circulatia sangelui este mult imbunatatita, iar substantele hranitoare sunt mult mai bine absorbite. De asemenea, obisnuiti-va sa va clatiti parul cu otet de mere sau suc de lamaie, ambele diluate cu apa. Ceaiul de urzica si cel obtinut prin fierberea frunzelor de nuc sunt eficiente in lupta impotriva matretii, insa cel din urma nu se recomanda a fi folosit pe parul deschis la culoare deoarece, datorita iodului, ii va da o tenta bruna. In cazurile extrem de grave, doctorul poate prescrie si un tratament medicamentos.
Beauty adviserii Catena recomanda produsele La Roche-Posay. Daca iti doresti sa scapi de matreata si, totodata, sa-i oferi parului tau o ingrijire adecvata, atunci cu siguranta vei fi incantata de samponul intensive antimatreata Kerium DS de la La Roche-Posay! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole