Organizaţia Salvaţi Copiii face un apel către companii să direcţioneze 20% din impozitul pe profit pentru salvarea nou-născuţilor prematur.
În România există 204 maternităţi. Organizaţia Salvaţi Copiii a donat aparatură pentru 96 dintre ele. Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii, a fost dotată maternitatea din Târgovişte. Acţiunea a beneficiat de sprijinul tenismenei Sorana Cîrstea. În ultimii trei ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, Salvaţi Copiii a donat aparatură medicală în valoare totală de 68.865 de Euro, la care se adaugă acum 4 monitoare de funcţii vitale donate cu ajutorul Soranei Cîrstea şi 12 injectomate în valoare de 22.953 de Euro achiziţionate cu ajutorul susţinătorilor campaniei de reducere a mortalităţii infantile.
Instituţia are în grijă anual aproximativ 2.000 de nou-născuţi, dintre care, în 2018, 237 s-au născut prematur, iar în primele şase luni ale anului 2019, numărul prematurilor a fost 112.
Statistici sumbre
În 2018, în România s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5 la mie. Mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viaţă (mortalitate neonatală), iar o cauză majoră este lipsa aparaturii medicale performante. Analiza factorilor favorizanţi realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că o parte din aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi echipate corespunzător.
O altă constantă este clivajul rural/urban, rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9‰) este mult mai mare faţă de cea din mediul urban (5,3‰).
Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi
Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie. Organizaţia lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit pentru dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe pagina sa. Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.