Masuri de igiena in caz de imbolnavire

Masuri de igiena in caz de imbolnavireIn caz de boli infectioase, masurile de igiena precum si alimentatia, ocupa un rol de o importanta deosebita, deoarece bolnavii au un organism slabit de multe ori in stare de anergie (pierdere de energie), fiind prin aceasta, in mod deosebit, expusi la suprainfectii sau complicatii bacteriene. Alimentatia corect alcatuita constituie in bolile infectioase un mijloc terapeutic important.
Elementele principale care constituie igiena unui bolnav sunt: repaosul la pat; igiena corporala; igiena patului si a locuintei; regimul de crutare.

 



Repaosul la pat, obligatoriu!

Repaosul la pat este obligatoriu pentru orice bolnav febril. El are rolul de a reduce la minimum arderile din organism si asa exagerate prin metabolismul crescut al febrilului, contribuind astfel, la scaderea febrei si crutand fortele de aparare ale organismului obligat sa lupte cu boala. Acest repaos ar trebui pastrat pe toata perioada febrila a bolii si continuat in perioada de convalescenta.

 

Igiena corporala si a casei, o necesitate!

Igiena corporala face referire la rufaria de corp, tegumentul si mucoasele bonlavului. Hainele trebuie sa fie in permanenta foarte curate si schimbate cat mai des. Tegumentul bolnavului trebuie intretinut in stare perfecta de curatenie, daca este posibil a se face bai fierbinti cat mai des (chiar de mai multe ori pe zi). Mucoasele constituie de asemenea o preocupare deosebita. In special in infectiile aparatului respirator, mucoasele sunt inflamate si prezinta secretii, fiind predispose la infectii supraadaugate (complicatii septice), fapt pentru care, fiecare bolnav trebuie sa ia masuri riguroase de igiena. Igiena patului. Lenjeria de pat trebuie schimbata cat mai des pentru a fi mereu curata, incaperea bine aerisita (aceasta se face de cel putin trei-patru ori pe zi).
Regimul de crutare prin care se intelege crearea unui mediu favorabil care sa crute celula nervoasa de unele excitatii care pot duce la epuizarea bolnavului. Prin acesta, bolnavul este protejat impotriva factorilor nocivi ce pot contribui la agravarea bolii, de multe ori ducand la scaderea simtitoare a actiunii terapeutice a tuturor masurilor luate.

 

Nevoile alimentare ale bolnavului

Nu in ultimul rand, nevoile alimentare ale organismului uman trebuie privit sub dublu aspect: calitativ si cantitativ. Trebuie asigurat un numar suficient de calorii, cu respectarea unei anumite proportii intre diferitele principii alimentare (glucide, lipide, proteine) si o mare cantitate de apa, substante minerale si vitamine.
Nevoile calorice. Aportul caloric alimentar in 24 ore trebuie sa acopere numarul de calorii utilizat de organism pe aceeasi perioada.
Nevoile de glucide. Glucidele reprezinta un principiu alimentar de baza, deoarece ele asigura un numar mare de calorii. In perioada acuta a bolilor infectioase, glucidele reprezinta ½ din nevoile calorice.
Proteinele. Se vor alege mai ales proteinele de origine animala sub forma de alimente ca: laptele si produsele lui, carnea slaba, galbenusul de ou.
Echilibrul hidromineral este conditia principala a desfasurarii normale a metabolismului organismului, tulburarile care pot surveni in diferite stari patologice interesand direct functiile vitale, periclitandu-le in mod grav (daca aceste tulburari nu sunt cunoscute si corectate la timp).

 

Apa, sursa vietii

In cursul bolilor infectioase, organismul pierde cantitati importante de apa si electroliti prin diferite mecanisme. In bolile infectioase caracterizate prin hipertermie cu cresterea secretiilor sudorale, polipnee, vor avea loc pierderi mari de apa. In cazul incapacitatii sau lezarii sistemelor de reechilibrare (leziuni renale infectioase sau blocari renale leziuni ale suprarenalelor, etc.) se ajunge la deshidratare intensa ce poate duce la complicatii, aparand apatia, astenia, uscaciunea pielii si a mucoaselor. Pentru a readuce treptat pofta de mancare a unui bolnav se recurge cu succes la alimentele reci, usor acide, in cantitati mici dar foarte variate. A nu se face abuz de alimente dulci deoarece aduc o satietate rapida si pot provoca deranj la stomac.
Pe langa toate acestea nu uitati de tratamentul prescris de medic, important in recuperarea sanatatii.
Cand apetitul reapare, se poate spune ca boala a trecut!

 

Text: Alina Lupa