Mastopexie: tot ce trebuie să știi despre intervenție și recuperare

mastopexie

Recunoscută drept lifting mamar, intervenția chirurgicală de mastopexie vine cu reale beneficii în problema de lăsare a sânilor. Sânii sunt extrem de importanți pentru fiecare femeie, iar modul în care arată aceștia când sunt lăsați, indiferent de factorii cauzatori, influențează drastic starea psihică a femeii. Operația de mastopexie exact asta face, vine să-ți redea încrederea de sine, căci,  în urma ei, sânii vor fi ridicați și remodelați astfel încât să aibă un aspect ferm, mai tânăr.

Îți spunem totul despre mastopexie, de la procedura în sine, proces de vindecare, ce trebuie să faci înainte și după, dar și potențiale riscuri.



Ce este mastopexia și cine poate apela la această procedură ?

Este o operație realizată pentru ridicarea sânilor și, este cunoscută drept lifting mamar. În unele cazuri procedura de mastopexie este combinată cu alte proceduri chirurgicale, dar trebuie să știi că strict aceasta, nu presupune mărirea sânilor. Se realizează, după caz:

  1. Mastopexie cu augmentare – lifting mamar pentru ridicarea sânilor cu inserție de implanturi;
  2. Mastopexia fără implanturi – strict tehnica de ridicare și remodelarea țesutului mamar.

În urma ei este modificată forma și aspectul sânilor iar chirurgul plastician poate, în cadrul intervenției de mastopexie și în funcție de necesitate, să:

  • remodeleze sânii strângând țesutul mamar astfel încât acesta să susțină cât mai bine mameloanele și areolele oferind sânilor un aspect rotunjit;
  • îndepărteze pielea în exces;
  • să ridice sânii care, în urma procedurii de mastopexie, au aspect plăcut și simetric;
  • să reducă dimensiunea areolei și să o reorienteze, de exemplu, dacă este orientată în jos, o va orienta spre înainte.

Adesea, apelează la mastopexie femeile care întâmpină ptoza mamară, respectiv lăsarea sânilor, în urma sarcinii și alăptării, fluctuațiilor în greutate sau a înaintării în vârstă.

Beneficiile operației de mastopexie

Operația va avea multe beneficii pentru pacienta care a decis să nu mai sufere din cauza sânilor lăsați. Intervenția de mastopexie mai aduce beneficii precum:

  1. Redarea senzualității femeii,
  2. Aspect plăcut al sânilor și simetrie,
  3. O îmbunătățire a poziției și formei sânilor,
  4. Purtarea hainelor preferate,
  5. Rezultate de lungă durată.

Reține, este foarte important să nu fluctuezi în privința greutății, deci să adopți un regim alimentar care să te mențină la o greutate potrivită și nu uita că operația de mastopexie nu este lipsită de riscuri.

Procedura de desfășurare a operației de mastopexie

Această intervenție are mai multe etape și, totul se desfășoară în funcție de tehnica chirurgicală aleasă în funcție de situația sânilor. Astfel, există mai multe tipuri de incizii în mastopexie, respectiv:

  1. Incizia „semilună” sau de tip crescent – o incizie în piele, în formă de semilună, deasupra areolei care se îndepărtează după care, se suturează pentru a ridica ușor sânul.
  2. Incizia periareolară sau „gogoașă/donut” – este îndepărtată o bucată de piele în forma unei gogoașe din jurul areolei. Pielea este adunată și sututată. În cadrul acestei proceduri de mastopexie se realizează adesea și reducerea dimensiunii areolei dacă este cazul.
  3. Incizia verticală sau „acadea/lollipop” – mai complexă, o incizie în cerc în jurul areolei după care, în jos până la cutele sânului. Excesul de piele este îndepărtat iar țesutul mamar este remodelat. În acest tip de mastopexie, areola poate fi redimensionată și repoziționată.
  4. Incizia în T inversat sau „ancoră” – este îndepărtată o cantitate mai mare de piele în exces cu incizie în jurul areolei, pe vertical în jos până la cutele sânului și pe orizontal de-a lungul cutei. Areola este poziționată mai sus după care inciziile sunt închise formând un sân ferm și ridicat.

Despre toate acestea vei discuta cu medicul chirurg pentru a stabili exact care este nevoia ta, în cadrul consultației. Medicul te va întreba și despre istoricul medical (afecțiuni, alergii, rezultat mamografie sau intervenții anterioare la sâni), dar și despre antecedente familiale de cancer mamar sau medicamente pe care iei prescrise sau nu de medic ori anticoagulante. Medicul îți va solicita analize de sânge, mamografie și electrocardiogramă (EKG). Nu în ultimul rând, înainte de mastopexie veți vorbi și despre consumul de alcool, tutun sau droguri.

Următoarea etapă este examinarea sânilor, marcare cu marker și explicații, fotografii ale sânilor, se refac revizuiri în plan dacă este necesar și discuție despre anestezie și riscurile intervenției.

Operația de mastopexie decurge conform planului, se efectuează anestezia generală și poate dura maxim 3 ore, de obicei 1 sau 2 ore, depinde de complexitate.

Este curățată și pregătită zona de lucru, se realizează inciziile stabilite, este remodelat țesutul și grăsimea pentru a obține aspectul dorit, este mutată areola și mamelonul mai sus dacă așa a fost stabilit, este îndepărtată pielea în exces și, sunt închise inciziile. Procedura de mastopexie este încheiată cu aplicarea bandajelor, eventual un sutien chirurgical.

Mai trebuie să știi că în urma operației vei putea simți disconfort, experimenta umflături și vânătăi, dar care se vor ameliora iar cicatrici pot fi vizibile în funcție de tipul de incizie, dar se vor estompa semnificativ. După mastopexie, la câteva zile sunt îndepărtate tuburile de dren dacă au fost aplicate lângă incizii, pentru a elimina lichidul și prevenirea umflării iar pentru vindecare completă sunt necesare câteva luni. Recomandarea este ca pentru această perioadă pacienta să doarmă pe spate câteva săptămâni.

Rezultatele după mastopexie ar trebui să dureze câțiva ani chiar dacă sânii trec la rândul lor prin procesul firesc de îmbătrânire, dar sunt influențate și de modificările de greutate sau sarcină.

Înainte și după mastopexie …

În primul rând este important să te informezi cât mai bine, dar înainte de mastopexie și după consultație, medicul te va sfătui să:

  1. Nu fumezi câteva săptămâni înainte și după operație,
  2. Ai grijă la dietă, hidratare adecvată, vei primi instrucțiuni, dar este necesar să postești înainte de operație (8 ore).
  3. Cu o seară înainte ți poate solicita să faci duș folosind un săpun antiseptic sau chiar în dimineața intervenției.
  4. Alege în ziua operației îmbrăcăminte lejeră, ușor de îmbrăcat/dezbrăcat.
  5. Păstrează la îndemână dosarul cu actele medicale de interes în procedură.

După operația de mastopexie este foarte important să respecți toate recomandările medicului:

  1. Grijă la activități și evită ridicările cu greutate timp de 4-6 săptămâni cel puțin.
  2. Partea superioară a corpului trebuie ținută ridicată în timpul somnului pentru reducerea disconfortului și a umflăturii.
  3. Evită ridicarea brațelor deasupra capului sau alte mișcări care solicită pieptul.
  4. Urmează întocmai indicațiile de înlocuire a bandajelor după mastopexie și păstrează-le curate și uscate.
  5. Apelează la analgezice conform indicației medicului și nu aplica creme sau loțiuni decât ce ți-a indicat medicul. Chiar și tuburile de dren le îngrijești conform indicațiilor.

Majoritatea pacientelor se pot întoarce la muncă în decurs de o lună de la mastopexie, efectuând mișcări ușoare cu respectarea celor menționate.

Riscuri și complicații în mastopexie

În orice tip de operație există un principal risc, infecția așa că, liftingul mamar nu face excepție. Pot exista reacții adverse la anestezie precum: reacții alergice, probleme respiratorii, greață, vărsături sau dificultate la trezire, dar sunt rare.

După mastopexie pot apărea infecții în zona inciziilor sau în interiorul țesutului mamar, sângerare, cheaguri de sânge sau hematom care pot necesita drenaj. Este posibilă pierderea temporară sau permanentă a sensibilității în zona mameloanelor sau chiar necesitatea unor noi intervenții chirurgicale pentru corectare. Printre riscurile sau complicațiile după mastopexie se mai numără:

  • Cicatrici vizibile, dar care se estompează sau decolorare a pielii,
  • Vindecare îngreunată sau necroză cutanată (moartea țesutului), la pacienții fumători sau cu anumite afecțiuni,
  • Pierderea mamelonului sau a areolei,
  • Asimetrie a sânilor care, poate necesita o nouă intervenție chirurgicală,
  • Probleme legate de alăptare, un risc în producția de lapte sau capacitatea de a alăpta,
  • Riscuri legate de implanturi dacă procedura de mastopexie a fost completată de augmentare, se pot rupe, ondula, încreți și, necesită înlocuire,
  • Contractura capsulară, formarea unui țesut cicatricial în jurul implantului care poate necesita o nouă intervenție.

Reține că acestea sunt potențiale riscuri sau complicații, sunt luate în calcul însă, nu sunt sunt des întâlnite, în cele mai multe cazuri, procedura de mastopexie este de succes.