“Masaj” vine din limba araba, din cuvantul “mass” care inseamna a pipai. La egipteni masajul era o obisnuinta zilnica, iar pentru romani si greci era mijlocul favorit de relaxare. Cu ajutorul masajului este stimulata ciculatia sangelui, creste activitatea glandelor sebacee si sunt indepartate depozitele de grasime din tesuturile subcutanate.
Elementul de baza al masajului este atingerea. S-a dovedit medical ce influenta uriasa are asupra sanatatii noastre atingerea pielii. Fara ea, devenim depresivi si iritabili, stari care “pregatesc” organismul pentru boala. Observatiile au aratat ca acei copii care au crescut in familii unde parintii isi manifestau afectiunea prin mangaieri sunt mai rezistenti la durere si infectii decat copiii privati de atingerile parintilor.
Ei dorm mai bine, sunt mai sociabili si in general sunt optimisti. Masajul corpului este una dintre cele mai vechi metode fizioterapeutice folosite pentru intarirea organismul si tratamentul unor boli. Manipulatiile din timpul masajului se adreseaza in primul rand pielii si muschilor, dar prin efectele lor se indreapta apoi spre sistemul nervos central, fortificand starea functionala a scoartei cerebrale. Masajul este recomandat tuturor persoanelor, indiferent de varsta si sex, avand efecte benefice asupra intregului organism.
Sa iei situatia in maini!
Ne dam in vant dupa masaj, insa, din pacate, sotul nu are intotdeauna dispozitia sa ne raspunda cu promptitudine. Nu trebuie sa renuntati, ci mai degraba sa deveniti chiar dumneavoastra experte in automasaj. Automasajul pare mai eficace decat masajul; una este sa dirijati cu vorba mainile partenerului si alta este sa luati “situatia in maini”…
Imi fac masaj cand vreau si cum vreau!
La sfarsitul zilei, nimic nu va detensioneaza mai repede ca un automasaj. Micile dureri de peste zi, provocate de stresul serviciului si al obligatiilor de tot felul, devin o amintire atunci cand stiti sa va folositi mainile. In cinci minute de masaj va veti simti alt om, va veti recapata energia pierduta! Fireste, cu conditia sa nu aveti probleme de sanatate ce impun un alt tip de masaj, de genul sciatica etc.
Masajul ideal
Secretul reusitei sta, inainte de toate, in calmul si rabdarea cu care trebuie sa efectuati fiecare miscare a masajului. Nu trebuie sa va precipitati si sa “ardeti” etapele!
In prima faza veti gasiti un ambient linistit si cald, unde sa nu fiti deranjate. Putina muzica in surdina nu strica. Ideal ar fi ca inainte de dus sa va masati cu un ulei adaptat masajului.
Creme si uleiuri
Cand va rasfatati cu un masaj general, veti castiga in eficienta daca folositi fie un ulei vegetal cu extracte de nuci de arbori tropicali fie o crema pentru ingrijirea articulatiilor musculare. Alegeti produse cu parfum de piersica, va garantam ca veti obtine o senzatie de confort sporita.
Spune “da” automasajului!
Poate ca nu aveti timp si nici bani ca sa mergeti la o sala de masaj. Va propunem cateva tehnici de automasaj pe care le puteti aplica usor, fara riscul unor efecte secundare neplacute.
Automasajul mainilor. Cei care utilizeaza tastatura excesiv vor simti cel mai mult beneficiile acestui masaj. Se incepe prin frictionarea degetelor, insistand asupra articulatiilor. Sensul miscarii sa fie de la unghii in sus. Muschii se maseaza framantandu-i intre degete timp de cateva minute. Cu degetul mare masati circular palma, apasand din ce in ce mai tare. Tot cu degetul mare incercati sa presati timp de 10-15 secunde zonele pe care le simtiti amortite sau dureroase.
Automasajul picioarelor. Se incepe cu frictionarea degetelor, masand fiecare deget circular, apoi urcati spre glezna. Talpa sa fie masata prin miscari circulare, pornind de la degete spre calcai. Tendonul lui Achile se maseaza prin miscari scurte si apasate indreptate in sus. Muschii gambei mai intai vor fi neteziti (directia tot in sus) apoi framantati. Nu uitati de articulatia genunchiului care trebuie frictionata timp de cateva minute, cand piciorul va fi cat mai relaxat. Coapsele sunt masate la fel ca si gambele.
Automasajul capului. Acesta urmareste reglarea secretiei glandulare, cresterea afluxului de sange, potolirea migrenei. Se recomanda sa fie facut seara, inainte de culcare, si sa dureze 10-15 minute. Directiile de masaj pleaca de la crestetul capului si coboara radial. Partea cu par va fi masata in directia de crestere a firelor, altfel sunt astupate canalele excretoare ale glandelor. Daca aveti secretie excesiva de sebuum in regiunea frontala, evitati masajul in aceasta zona, pentru ca secretiile vor creste si mai mult.
Automasajul fetei. De obicei, fiind mai complicat, cu miscari care nu le puteti face singuri, acest tip de masaj, pentru a fi complet este recomandat sa fie facut de un specialist. Avantajele lui sunt ca mentine vitalitatea muschilor si elesticitatea pielii prevenind ridurile. Inainte de masaj pielea uscata trebuie sa fie data cu crema, iar pielea grasa spalata bine. Prima miscare este sa apasati usor obrajii mergind cu degetele in sus. Apoi prindeti pielea intre degete si framintati in linie ascendenta de la barbie spre urechi, de la colturile gurii spre obraji, apoi spre timple. Masajul fruntii il faceti cu palma de la o timpla la alta. Apoi cu ajutorul degetelor faceti miscari in zig-zag de la timple spre centru. Masajul in jurul ochilor pleaca de la coada lor spre radacina nasului.
Miscarile sunt circulare pina la mijlocul ochiului si apoi de netezire pina la capat. Acestea sunt cele mai simple miscari care pot fi facute fara riscul sa dati o forma nepotrivita muschilor fetei.