Este unul dintre fructele cele mai consumate la nivel mondial, datorita faimei pe care o are de a contribui la mentinerea sanatatii noastre, indepartand multe boli. Merele au proprietati curative cu adevarat unice, iar beneficiile asupra sanatatii au fost demonstrate inca din antichitate.
Zaharurile continute, datorita caracteristicilor chimice, nu sunt contraindicate diabeticilor. Foarte importanta este prezenta vitaminelor A, B1, B2, C, sarurilor minerale si oligoelementelor ca fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor. Nu in ultimul rand, in mar se gaseste si pectina care contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange. Nu degeaba se spune ca „daca mananci un mar pe zi, nu mai ai nevoie de medici”.
Conform statisticilor, la persoanele care mananca unul sau mai multe mere pe zi, scade riscul de a se imbolnavi de tumori cu circa 20-25%. Merele pot fi deci, un tratament exceptional pe care ni-l furnizeaza natura. Consumate crude, sunt astringente, antioxidante, antidiabetice, previn bolile cardiace, previn bolile cerebrale (ca Parkinson sau Alzheimer), trateaza insomnia (compotul de mere), favorizeaza digestia, ajuta la albirea dintilor (consumate crude), sunt depurative, fixeaza calciul in oase si distrug bacteriile nocive (otetul de mere).