1 Martie respira a primavara, vantul poarta parfumurile inmiresmate ale florilor abia trezite dupa iarna cea grea, orasul e mai cald, mai primitor, un furnicar de tarabe, de snururi impletite, de oameni care cauta martisorul potrivit pentru mame, sotii, colege, profesoare, fiice. Martisorul este clar vestitorul primaverii, o sarbatoare de care romanii se simt foarte legati si uita, macar pentru o zi, de griji si suparari, pasesc agale pe strazile zvantate si deschid larg ferestrele simtind ca traiesc din nou.
Martisorul reprezinta contrastul dintre vara si iarna, dintre frig si cald, dintre lumina si intuneric.
Din batrani se spune ca Soarele a luat chipul unui fecior si a coborat la o hora in sat, insa a fost rapit si intemnitat de catre un zmeu. Singurul care s-a incumetat sa-l infrunte pe zmeu a fost un tanar si voinic baiat, insa drumul pana la castelul zmeului a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Tanarul a reusit dupa lupte grele sa elibereze Soarele, insa nu s-a mai bucurat de venirea primaverii, caci sangele i s-a scurs pe zapada si, odata cu aceste fapte, natura a reinviat, rasarind si primii ghiocei. Cele doua fire impletite in alb si rosu semnifica puritate, frumusete, iubire, sinceritate.
Daruieste un zambet
Daca in trecut martisorul lua chipul unui simplu banut de argint, astazi diversitatea modelelor ne uimeste si ne ia pur si simplu ochii. ~ntalnim fel de fel de pandantive, martisoare handmade care au luat din ce in ce mai mult avant, martisoare crosetate, brose ce intruchipeaza figurine haioase, portelan care incastreaza detalii primavaratice, palarii in miniatura si toate insotite de traditionalul fir rosu de matase. Martisorul se atarna in piept sau la incheietura mainii si se poarta pe durata lunii martie. Noua, femeilor, ne place sa primim simboluri si nu inteleg de ce oamenii prefera sa ofere in loc de simple martisoare si flori colorate parfumuri, accesorii sau haine. La urma urmei, traditia nu moare niciodata, pe cand lucrurile materiale se deterioreaza, sunt efemere…
Nu uita de martisor… ca asa e romaneste!
Luna martie este, ce-i drept, o luna destul de grea pentru barbatii din jurul nostru, caci ei nu trebuie sa uite de niciuna dintre femeile dragi lor. Uneori se complica, straduindu-se sa caute simboluri mult prea valoroase, uita esenta care sta in spatele acestei frumoase traditii. Important este sa daruiasca, dar sa o faca din suflet, sa nu considere alegerea martisoarelor o povara greu de carat, sa ureze femeilor iubite cele mai sincere ganduri si, de cele mai multe ori, lucrurile simple sunt cele care au cel mai mare impact asupra noastra, fiinte sensibile, insa totodata indarjite, luptatoare. In credinta populara se zice ca intre 1 si 9 martie sunt zilele Babei Dochia si fiecare trebuie sa-si aleaga o anumita zi, iar in functie de vremea din ziua respectiva, anul va fi unul bun sau nu tocmai prolific, caci este cea mai capricioasa perioada din an. Martisorul este, de fapt, un insemn al armoniei, are un rol protector, daruieste o farama de soare nu numai naturii, ci si inimilor, imbie la veselie, bunastare, curatenie sufleteasca.
La sfarstul lui martie, snurul se agata de crenguta unui pom fructifer si i se observa evolutia. Daca va inmuguri si va inverzi frumos, la fel va fi si anul… poate chiar intreaga viata.
Text: Ruxandra Raica