Epilepsia afecteaza 500.000 de oameni si multi dintre ei se confrunta cu respingerea din partea societatii, deoarece este o boala care infricoseaza lumea. O comisie europeana a organizat un mars in incercarea de a combate discriminarea persoanelor suferinde de epilepsie si de a informa publicul asupra acestei probleme.
Epilepsia este departe de a fi o boala izolata, deoarece este a treia cea mai frecventa afectiune neurologica dupa migrena (7 milioane de cazuri) si boala Alzheimer (800.000 de cazuri). Cu toate acestea, bolnavii de epilepsie traiesc cu frica urmatoarei crize si teama de a fi judecati de anturaj.
Crizele pot aparea in orice moment si se manifesta in mai multe moduri: convulsii, halucinatii vizuale sau auditive, sentimente de tristete, pierderea constientei. Crizele ii pot lua prin surprindere pe oamenii diagnosticati cu aceasta boala. Epilepsia este o tulburare a functiei cerebrale. Convulsiile sunt cauzate de o serie de factori interni si externi (tulburari vasculare, accidente) si favorizate de diversi stimuli (stres, alcool, oboseala).
In 60% din cazuri, boala poate fi controlata prin tratament medicamentos, dar unii pacienti nu raspund favorabil la acesta.
Text: Andreea Popescu