Vacanta la mare se poate transforma intr-o adevarata terapie pentru organism. Valurile, apa sarata bogata in minerale si oligoelemente, nisipul, namolul, soarele si chiar ceata sarata, formata la lovirea valurilor de stanci, formeaza un ecosistem unic cu numeroase efecte benefice asupra sanatatii fizice si psihice.
Talasoterapia
Imbina tratamentele naturale ce provin din mediul marin, de la bai in tumultul valurilor si pana la copilarescul obicei al ingropatului in nisip. Astfel, marea contribuie la sanatatea pielii si a sistemului endocrin, sterilizeaza si cicatrizeaza ranile, imbunatateste circulatia sangelui, reduce inflamatia articulatiilor, combate si previne afectiunile respiratorii. In plus, valurile marii relaxeaza atat trupul, cat si mintea, intrucat sunetul valurilor schimba frecventa creierului, oferind o stare de liniste completa. Iata in continuare cum sa profiti din plin de darurile marii.
Depresie
In zonele de litoral, metabolismul, activitatea nervoasa si endocrina, circulatia si activitatea cardiaca sunt intensificate, astfel ca mediul marin este ideal pentru persoanele astenice, depresive sau lipsite de tonus. Endorfinele, „hormoni ai fericirii”, se elibereaza in organism cand razele soarelui intra in contact cu pielea, iar o baie de 15 minute in valuri pune sangele in miscare si ofera un masaj neasteptat de eficient.
Pentru efecte maxime, plaseaza-te in zona de spargere a valurilor. In plus, ionii negativi din aerul salin imbunatatesc starea de spirit si combat anxietatea.
Afectiuni ale pielii
Apa de mare este foarte bogata in iod, sare si alte substante cu efect antifungic. Lista problemelor legate de sanatatea pielii care isi gasesc rezolvarea cu ajutorul talasoterapiei se intinde de la rani superficiale, acnee, alergie cutanata, candida genitala si pana la pitiriazis, psoriazis si eczeme uscate. Acneea se retrage in urma expunerii repetate la soare si a bailor in mare, pentru ca apa de mare are efecte antiinflamatoare si reglatoare endocrine. Alergia cutanata se amelioreaza in timpul curei marine, datorita apei si aerosolilor marini, care au efect usor imunosupresor si diminueaza intensitatea reactiilor alergice, iar in cazul eczemelor alergice, apa are si efect antiinflamator direct.
Probleme respiratorii
In zonele unde valurile se lovesc de tarm, in aer sunt pulverizate miliarde de particule foarte fine de apa sarata, incarcate cu numeroase oligoelemente si cu sarcina electrica negativa. Aceste particule numite aerosoli patrund in plamani si in arborele bronsic, fiind un adevarat elixir pentru sanatate. Aerosolii cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, reducand intensitatea reactiilor alergice, cure de cateva zile in acest mediu benefici fiind recomandate celor care sufera de astm, bronsita astmatiforma sau rinita alergica.
Reumatism
Soarele, absenta ploilor, temperaturile ridicate si constante au un puternic efect antiinflamator articular. Cura heliomarina are indicatii majore in bolile reumatice inflamatorii cronice, dar si in poliartrita cronica evolutiva, ce afecteaza mai ales articulatiile mici ale mainilor si picioarelor. Articulatiile incalzite de nisip fierbinte vor deveni mai flexibile, durerea se va diminua, iar efectul se va mentine mai multe saptamani dupa incetarea acestui adevarat tratament.
Varice si circulatie periferica deficitara
Pentru picioarele umflate sau cu varice, mersul prin apa pana la genunchi este un remediu natural. Se recomanda plimbari in pas vioi sau chiar in alergare usoara prin valurile mici de langa tarm, pe o distanta de peste un kilometru. Masajul stimuleaza circulatia limfatica si circulatia venoasa, prevenind formarea de noi varice si reducandu-le in volum pe cele deja existente. In cazul unei circulatii periferice deficitare, sunt eficiente exercitii precum mersul prin apa pana la genunchi si inotul.
Text: Arabela Boboc