Mamografia salveaza vieti

034564Cancerul mamar este o afectiune grava care alarmeaza anual milioane de femei in toata lumea. Depistata in faza precoce, boala poate fi usor de tratat si pacienta isi poate reveni complet, fara drame psihologice majore, cum ar fi cele datorate chimioterapiei sau extirparii unui san.

 Chiar daca cei mai multi experti nu au crezut in aceasta tehnologie, in timp, examinarea imagistica radiologica a facut mari progrese in medicina, reducand decesele provocate de cancerul mamar, relateaza un studiu suedez recent.

Screening-ul reprezinta metoda prin care o femeie este investigata, pentru a depista prezenta cancerului de san, inainte ca acesta sa aiba simptome. In momentul in care este descoperit precoce tesutul tumoral, tratamentul este mult mai eficient si mai usor de aplicat.

Intr-un studiu amanuntit, care a durat aproape trei decenii, fiind si cel mai lung studiu facut vreodata, cercetatorii au descoperit ca beneficiile mamografiei devin din ce in ce mai vizibile pentru medicina, depistand din timp cancerul de san.

“Vestea cea buna este ca, daca se iau in considerare efectele pe termen lung privind mortalitatea provocata de cancerul mamar, numarul de vieti salvate este considerabil mai mare decat s-ar fi crezut”, a spus autorul principal al studiului, Stephen W. Duffy, profesor la Universitatea din Londra.

Expertii au dezbatut mult timp problema varstei indicate pentru mamografie, si de asemenea, frecventa- la cat timp trebuie repetata o astfel de procedura, pentru a nu avea efecte negative asupra pacientei-, examinand peste 133.000 de femei, cu varste cuprinse intre 40- 47 de ani, de origine suedeza.

Cercetatorii au studiat indeaproape cele 133.000 de femei supuse la screening-ul prin mamografie, iar dupa o cercetare de 29 de ani, au ajuns la concluzia ca, la femeile cu varste cuprinse intre 40 -49 de ani, cel mai indicat este sa faca screening-ul prin mamografie o data la doi ani, in timp ce femeile cu varste cuprinse intre 50- 74 de ani, ar fi indicat la fiecare 33 de luni.

La sfarsitul studiului, investigatorii  au descoperit ca, din 100 de femei, cele 30 care si-au facut la timp screening-ul prin mamografie, au fost salvate de la deces.

Screening-ul prin mamografii regulate a redus mortalitatea la neoplasm de san cu cel putin 30% la femeile de 50 de ani sau mai în varsta. Totusi, interpretarea rezultatelor pentru reducerea mortalitatii la femeile cu varsta între 40 si 49 de ani a fost un subiect mult controversat. O data cu prelungirea duratei de supraveghere, dovezile unui beneficiu pentru femeile de 40–49 de ani au devenit apropiate de cele observate la femeile cu varsta de peste 50 de ani. Dupa 29 de ani de cercetare, aproximativ 34-42 de vieti au fost salvate dintr-un grup de 1.000 de femei care au fost ecranizate prin screening timp de 7 ani. Daca controlul ar mai fi continuat inca 10 ani cu aceleasi beneficii, numai 300 de proiectii ar fi fost necesare pentru ca o viata sa fie salvata.

In plus, aproximativ 8 din 11 decese provocate de cancerul de san ar putea fi prevenite pentru fiecare 1.000 de femei, cu varste cuprinse intre 40-69 de ani, ecranizate prin screening.Un alt expert, Dr. Stephanie Bernik, sef de oncologie chirurgicala la Spitalul Lenox Hill din New York, a declarat ca “studiul dovedeste ceea ce majoritatea medicilor sustin deja: screening-ul prin mamografie salveaza vieti si isi justifica costurile, precum si riscurile iradiatiei”.

 

Text: Andreea Popescu