Obezitatea in timpul sarcinii ii face pe cei mici sa fie mai predispusi la aparitia diabetului si cresterii in greutate necontrolate, conform unui nou studiu in domeniu. Oamenii de stiinta au facut aceasta descoperire dupa ce mai multi copii, nascuti de mame obeze, au fost investigati si s-a constatat ca acestia prezinta un risc mai mare de a dezvolta probleme metabolice odata cu inaintarea in varsta.
Studiul, realizat pe sobolani, a aratat ca soarecii nou-nascuti care au fost hraniti cu laptele mamelor lor si alimente bogate in grasimi au dezvoltat circuite nervoase anormale intr-o regiune a creierului care ajuta la reglarea metabolismului. Luand in considerare diferentele de specii, concluziile implica faptul ca hrana unei mame umane in ultimele trei luni de sarcina este esentiala pentru sanatatea copilului ei.
“Studiul nostru sugereaza ca obezitatea mamelor poate avea un impact major asupra sanatatii metabolice pe termen lung a copiilor lor”, este de parere cercetatorul american si profesorul Tamas Horvath, din cadrul Yale School of Medicine. “Mamele pot controla aceasta problema prin modificarea aportului alimentar.”
Studiile au confirmat faptul ca bebelusii nascuti de mame obeze sau cu diabet zaharat sunt mai vulnerabili la tulburari metabolice. Cercetatorii au descoperit ca bebelusii mamelor care se hraneau cu alimente bogate in grasimi in timpul alaptarii au dezvoltat conexiuni nervoase modificate in regiunea hipotalamusului. Acest lucru se datoreaza faptului ca circuitele neuronale din hipotalamus continua sa se dezvolte dupa nastere la soareci, dar la om ele sunt formate pe deplin in uter.
Rezultatele studiului sunt publicate in ultima editie a revistei “Cell”.
Text: Andreea Popescu