MamaPan, un proiect cu suflet

Brutaria MamaPan, noul proiect coordonat de CPE − Centrul Parteneriat pentru Egalitate, a fost infiintata in scopul sprijinirii mamelor singure din Romania, care, din pacate, se confrunta cu discriminari pe piata muncii si isi gasesc foarte greu un loc de munca. Este o afacere sociala destinata acestei categorii de femei, cu o situatie financiara dificila. Brutaria produce paine si patiserie artizanala cu maia, fara drojdie industriala, mamele-brutarese folosind doar ingrediente naturale.



De unde ideea acestei afaceri sociale, reintregrarea in campul muncii a mamelor singure?

Noi suntem o organizatie care lucram pentru femei si, in decursul timpului in care am avut contact cu ele, ne-am dat seama ca exista o categorie care are o vulnerabilitate aparte, si anume acele mame care isi cresc singure copiii sau acele mame care au 3, 4 sau 5 copii. Am demarat acest proiect in sprijinul lor, pentru ca angajatorii sunt reticenti, imaginandu-si ca o mama singura este mult prea ocupata incat sa poata sutine si un job, pe langa responsabilitatea familiei. Pentru a ajuta acest grup de femei cu nevoi particulare si pentru a crea in acelasi timp un business care sa se conecteze la statutul de mama, s-a lansat brutaria MamaPan. Mai mult decat atat, ne-am gandit sa facem o paine de casa artizanala si produse de patiserie sanatoase, folosind doar ingrediente naturale, pe care sa le oferim in mod responsabil oamenilor.

Cat de receptive au fost femeile la aceasta initiativa?

Nu pot spune ca a fost foarte usor sa le gasim, dar, din momentul in care au ajuns la noi, s-au regasit si si-au recastigat increderea in ele. Iar noi suntem mandre de fetele noastre, de implicarea lor si de munca pe care o depun zilnic, cu foarte mult suflet.

Din informatiile pe care le aveti, care este situatia mamelor singure din Romania? Care sunt sansele lor, din punct de vedere financiar, sa-si creasca copiii cu decenta?

Este dificil de tras o concluzie pentru ca sunt mai multe categorii de mame singure: de la cele care traiesc la limita saraciei la clasa de mijloc, dar si mamele independente, care au posibilitati financiare. Nu se poate generaliza, dar, cu siguranta, situatia mamelor singure este mai dificila decat a celor aflate intr-un cuplu, care primesc sprijin din partea partenerului.

Cate mame singure sunt angajate in acest moment in brutaria MamaPan si ce atributii au?

In acest moment, avem opt mame singure angajate: sase dintre ele sunt brutarese, iar celelalte doua lucreaza in distributie si vanzare. MamaPan este mai mult decat o afacere sau decat o brutarie, noi suntem o familie si, din acest motiv, tot ceea ce facem, facem cu dragoste.

Text: Alexandra Lupu