Desi, pentru multe persoane care nu pot avea copii, existenta mamelor surogat este un lucru extraordinar, controversele pe aceasta tema raman foarte numeroase.
Cine sunt cei care apeleaza la mamele surogat?
Inainte de a discuta despre avantajele si dezavantajele de a apela la o mama surogat, trebuie sa facem o diferentiere intre cele doua tipuri de mame surogat care exista. Primul tip este surogatul traditional: femeia care poarta copilul in pantece este inseminata artificial cu sperma tatalui, insa ovulul folosit este al ei, ceea ce o face mama biologica a copilului. Al doilea tip este surogatul gestational. Cu ajutorul fertilizarii in vitro, ovulul mamei este fecundat cu sperma tatalui, iar mama surogat este doar purtatoare a copilului celor doi. Astfel ca mama biologica este, de fapt, femeia al carei ovul a fost folosit.
Cine sunt cei care apeleaza la varianta de a avea un copil cu ajutorul unei mame surogat? In general, cuplurile in care femeia are o problema medicala, astfel ca nu poate tine sarcina, a suferit o histerectomie sau are o afectiune care face ca sarcina sa ii ameninte viata, persoanele in varsta, persoanele singure sau cuplurile homosexuale.
Cum gasesti o mama surogat si care sunt costurile?
Exista mai multe metode de a gasi o mama surogat. Unii apeleaza la persoane din familie sau prieteni, pe cand altii prefera sa aleaga o femeie pe care nu o cunosc, in general prin agentii specializate. Pentru a alege o mama surogat potrivita, trebuie luate in calcul cateva criterii: aceasta trebuie sa aiba peste 21 de ani, trebuie sa fi dat nastere deja cel putin unui copil sanatos, pentru a intelege exact ce presupune perioada sarcinii, dar si legatura care se creeaza intre mama si nou-nascut, trebuie sa treaca un test psihologic care sa ateste faptul ca nu va avea probleme sa renunte la copil dupa nastere si sa semneze un contract prin care sa fie stabilite clar rolul sau si responsabilitatile pe perioada sarcinii, dar si dupa nastere.
Costul unei mame purtatoare este cuprins intre 80000 si 120000 de dolari in Statele Unite ale Americii, iar, in Romania, pleaca de la 20000 de euro. Legislatia privind mamele surogat din tara noastra exista, insa are inca neclaritati. Conform legilor romanesti, medicii sunt cei care decid care sunt cuplurile care pot apela la o mama purtatoare, iar cei care pot beneficia de acest lucru trebuie sa fie casatoriti sau sa demonstreze ca au o relatie de cel putin doi ani. Pe de alta parte, mama surogat semneaza un contract care nu-i da dreptul sa mai avorteze din proprie initiativa daca se razgandeste pe parcurs, ci doar daca are indicatie medicala in acest sens.
Pro sau contra mamelor purtatoare?
Controversele pe tema mamelor surogat au aparut din mai multe cauze. Prima problema ar fi aceea ca intre mama si fat se creeaza o legatura emotionala in timpul sarcinii, iar ideea de a-i separa pe cei doi dupa nastere pare cruda. Tocmai de aceea, mamele purtatoare aleg in general sa nu vada copilul dupa nastere, pentru a nu se atasa de el. O alta problema ar fi aceea ca solutia mamelor surogat este mai mult o afacere care se face cu viata unui copil. Trebuie sa luam in calcul motivul pentru care femeile aleg sa devina mame purtatoare, iar acesta este, in general, unul pur financiar. Este un mod de a castiga multi bani intr-un timp scurt. Dar acest lucru le ofera sansa de a avea copii unor oameni care isi doresc mult acest lucru si care altfel nu ar fi putut deveni parinti. Pe de alta parte, pentru mamele surogat poate fi o solutie de viata, care sa le rezolve problemele financiare. Multe fac acest lucru pentru a le oferi o viata mai buna copiilor lor deja nascuti. Cat este de condamnat si cat este de apreciat aceasta alegere ramane, pana la urma, la latitudinea fiecaruia dintre noi…
Text: Bianca Badescu