Maia Morgenstern este cu siguranta o vedeta in adevaratul sens al cuvantului. Este una dintre putinele femei din Romania care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Dotata cu un urias talent, cu o imagine impecabila si cu o daruire totala, Maia a imbinat stralucit cariera cu viata de familie.
Un „nu” hotarat superficialitatii!
Cu toate ca este fiica de profesori si cu toate ca a ratat prima oara intrarea la Teatru, Maia Morgenstern a avut sansa ca in acel an sa fie cooptata in echipa Teatrului Evreiesc careia i-a fost fidela pana in ziua de astazi. Nu i se pare ca ar fi facut sacrificii prea mari pentru ca „atunci cand te daruiesti total, nu simti ca faci sacrificii.
Trebuie sa fii atent in permanenta cum evolueaza lucrurile si la tot ce se intampla cu profesia ta.” Daca o rogi sa enumere atributele care au ajutat-o sa ajunga in top, Maia iti raspunde scurt: „Respect fata de sine. Un nu hotarat superficialitatii. Multa luciditate. Sinceritatea si umorul. Increderea in tine este de asemenea esentiala. Daca nu ai tu incrdere, cine altcineva poate sa aiba? Asta nu exclude desigur, nevoia de perfectionare sau justa valoare si nu inseamna automultumire”.
„Nu am obsesia slabitului”
Maia este ca o bijuterie rara. Valoroasa, stralucitoare si unica. Este atat de simpla, incat nu ai cum sa nu ii vezi aura de invingator. Ea este cu siguranta una dintre cei alesi. Pe ea Dumnezeu o iubeste. Se vede in ceea ce i-a daruit, in harurile cu care a inzestrat-o. Este frumoasa intr-un fel aparte. Si-a revenit spectaculos dupa 3 nasteri, dar nu are obsesia slabitului. Este adepta dictonului „Mens sana in corpore sano”. „Daca aspectul fizic trebuie sa fie sanatos, nici mintea nu trebuie sa leneveasca. Eu fac multa gimnastica pentru a ma intretine. Cam de 2-3 ori pe saptamana merg la sala. Dar cel mai mult alerg in parc cu fetele mele, Cabiria si Isadora. Tot timpul imi gasesc timp ca sa ma joc cu ele.”
Minunile Maiei
Lumea Maiei insa, nu este cea de pe scena, ci aceea de acasa, unde se afla copiii sai. Pe Tudor Aaron l-a nascut cand era in anul III de facultate. Acum, Tudor ii calca pe urme. Dupa 14 ani a nascut-o pe Lea-Cabiria, iar 4 ani mai tarziu, adica la 41 de ani a nascut-o pe Isadora. Daca Tudor si-a luat zborul, micutele ii umplu Maiei tot universul cu gingasia lor. Nu i-a fost teama sa nasca fetele mai tarziu, considerand ca nu exista o varsta ideala pentru a da viata unei minuni. „Mi-am dorit sa am copiii si i-am avut. Cariera mea nu s-a schimbat dramatic si nici nu cred ca acest lucru ar schimba cariera oricui altcuiva. Daca vrei sa faci un lucru, il faci pur si simplu.”
Sa intelegi cu inima, nu cu mintea!
Maia are un partener care nu este tatal copiilor ei. Insa relatia lor decurge minunat. Pana la urma insa, totul deriva din afectivitate si intelegere. Daca iubesti cu pasiune persoana de langa tine, iubesti automat si pamantul pe care il calca si aerul pe care-l respira si copiii pe care ea ii divinizeaza. Ce calitati ar trebui sa aiba omul care sa ramana o viata langa Maia? „Sa inteleaga nevoia de a creea, de a crede orbeste in proiectele mele, chiar daca uneori aceste proiecte nu sunt pe intelesul tuturor si de a sustine aceste proiecte. Pe care pana la urma le intelegi cu inima, nu cu mintea.”
Scurt parcurs biografic
A studiat la Academia de teatru si film intre 1981 si 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt pana in 1988. A aparut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, dupa care s-a alaturat trupei de la Teatrul National “Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numara Lola Lola, din Ingerul albastru (der Blaue Engel), sau Kathleen Hogan in Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscuta publicului roman mai ales pentru rolurile din filmele Balanta, Cel mai iubit dintre pamanteni, Patimile lui Hristos, cu ultimul facand furori in lumea cinematografiei mondiale.