Problema kilogramelor in plus… oricat de mult am incerca sa ascundem acest lucru, este o problema suparatoare, care ajunge, de cele mai multe ori, sa ne frustreze. Fiecare incercare de a urca pe cantar si de a inregistra un anumit progres ajunge sa devina o adevarata lupta intre exterior si interior. Adesea, suntem de parere ca de vina pentru kilogramele in plus ar fi anumite alegeri in ceea ce priveste stilul de viata, insa, uneori, propriul organism reactioneaza la factori pe care nu-i putem controla.
Depresie de toamna?
Multe dintre medicamentele antidepresive duc la acumularea kilogramelor in plus, asa ca, daca esti depresiva si urmezi un tratament bazat pe astfel de medicamente, trebuie sa te astepti la o crestere in greutate de 5 pana la 15 kg. Chiar daca nu iei pastile, probabil ca stii deja ca persoanele triste, singure, suparate acumuleaza mai repede kilograme. Consulta un nutritionist caruia sa ii vorbesti despre tratamentele pe care le urmezi si care iti va recomanda un regim potrivit stilului tau de viata si posibilitatilor tale financiare.
Tranzit intestinal lent
Problemele digestive precum tranzitul intestinal lent pot reprezenta, de asemenea, un factor pe lista celor care pot duce la acumularea inexplicabila de kilograme. Atunci cand apare constipatia, ar trebui sa incerci probioticele care ajuta tractul digestiv sa functioneze corespunzator. Hidratarea si un regim alimentar bogat in fibre sunt cheia. Atunci cand organismului ii lipsesc anumiti nutrienti precum vitamina D, magneziu sau fier, acest lucru poate compromite sistemul imunitar, nivelul de energie scazand. De aceea, aceasta lipsa poate fi compensata in mod gresit de aportul de cofeina sau dulciuri, de fapt de carbohidrati. Din nou, alimentatia joaca si aici un rol foarte important. Spanacul, nucile sau migdalele sunt recomandate ca parte a dietei.
Adevarul din fata oglinzii
Imaginea reflectata in oglinda te deranjeaza, iti aminteste de fiecare data ca blugii pe care i-ai achizitionat nu cu foarte mult timp in urma nu te mai incap, ca nicio rochie din garderoba nu te mai satisface si ca formele corpului nu mai sunt deloc sexy. Mancatul pe fond emotional, care crezi ca te poate ajuta sa depasesti stresul, furia, frica, plictiseala, tristetea sau singuratatea, dauneaza. Anumiti factori te pot impinge catre mancatul emotional, printre acestia numarandu-se presiunea financiara, conflictele in relatie, stresul, oboseala, lipsa unui loc de munca etc. Ar trebui sa te gandesti ca, pe langa toate aceste probleme, una in plus nu iti va ajuta cu nimic, ci din contra. Tu detii controlul absolut, tu decizi ora la care deschizi usa frigiderului, tu decizi ceea ce pui in farfurie. Si nu vorbim aici despre stereotipii, ci vorbim despre femeile care se respecta si care ii respecta si pe cei din jurul lor. Important este sa ai grija la ceea ce mananci indiferent de varsta. Daca ai 25 de ani, nu inseamna ca iti poti permite sa mananci orice mergand pe premisa ca esti tanara.
Sanatatea, motorul reusitei in viata
Poate parea un cliseu, insa fara sanatate nu am putea face nici macar un pas in viata. Ai fost vreodata afectata la aflarea vestii ca o persoana apropiata sufera de o boala ce nu mai poate fi tratata? Ia aminte: kilogramele in plus conduc la aparitia problemelor de inima, a diabetului si lista poate continua. Distreaza-te in viata, munceste, fa sport, petrece timp alaturi de cei dragi si nu trai pentru a manca!
Text: Ruxandra Raica