De la desenele indiene Mehndi pana la adeptii curentului hippie „Flower Power” si la face painting-urile à la Twiggy, machiajul floral a reprezentat intotdeauna optiunea cea mai feminina, ludica si ofertanta a decorarii pielii.
Daca nu ne dorim musai un face painting floral elaborat, putem folosi foarte usor elemente florale in propriul machiaj, fara a mai apela la serviciile unui make-up artist. Important este sa alegem desene simple, stilizate, de dimensiuni generoase (cum ar fi, de exemplu, florile lui Andy Warhol – „Flowers”, 1970); multe elemente mici, detaliate pot parea meschine daca nu sunt compuse adecvat si ne tradeaza cu usurinta stangacia in toata… splendoarea ei. O alternativa foarte la indemana este aplicarea de tatuaje temporare florale prin transfer, precum si aplicarea de sticker-e sau strass-uri in forma de floare, cu mentiunea ca pentru lipirea acestora trebuie folosit un adeziv cosmetic special (de pilda un adeziv pentru gene false).
Daca optezi pentru un machiaj floral propriu-zis, fara sa „trisezi” prin accesorii „de-a gata”, ca regula generala trebuie sa pastrezi intotdeauna un echilibru intre componentele machiajului: daca intentionezi sa obtii un desen floral sofisticat, in culori tari, atunci lasa restul machiajului intr-un registru cat mai natural (fond de ten fin, luminos, machiaj minimalist pentru ochi, buze proaspete – eventual un ruj mai viu colorat, neaparat intr-o nuanta vesela); daca, dimpotriva, doresti un look mai agresiv (de exemplu printr-un machiaj fumuriu, inchis la culoare, al ochilor) desenele florale ar trebui sa fie foarte subtile sau inlocuite cu accesorii in afara fetei. In ceea ce priveste produsele de machiaj folosite, cel mai indicat si usor de manuit produs pentru desenul floral este banalul creion dermatograf; alege creioane in culori tari, vesele, usor sidefate si cu formula rezistenta la transfer (de regula texturi foarte cerate), iar rezultatul va fi mult mai lesne de obtinut.
Unde poti purta un asemenea machiaj? Simplu: in afara de cazul in care lucrezi intr-un restaurant thailandez, machiajul floral ramane, totusi, un machiaj de ocazie. Poate fi aplicat unei mirese romantice, poate fi purtat de hostess-ele unui eveniment monden, poate constitui sarea si piperul unei petreceri la piscina si, bineinteles, se poate substitui oricand unui machiaj de seara festiv. Dupa sezon si ocazie, primavara si vara putem purta fara grija machiaje florale multicolore, in timp ce iarna sunt mai indicate desenele monocromatice, discrete. Mireselor li se potrivesc intotdeauna machiaje florale pastelate, mai luminoase si fara contururi grafice.
Din pacate, pentru a obtine maximum de efect (pozitiv!) printr-un machiaj floral, tenul nostru, indiferent de varsta, ar trebui sa arate foarte ingrijit si cat mai neted. O persoana cu tenul mai mult sau mai putin ridat nu va fi pusa in valoare purtand un asemenea machiaj, ci dimpotriva. De asemenea, fetelor foarte tinere li se potrivesc desenele si accesoriile florale exotice, opulente (crini, bujori, flori de cires), femeilor mature li s-ar potrivi mai bine elemente florale discrete, sofisticate (in special orhidee negre), iar miresele ar trebui sa opteze pentru flori albe – vaporoase (camelii) sau sculpturale (orhidee albe).
Text: Cristina Toma