Lupta cu tenul seboreic si acneic

Lupta cu tenul seboreic si acneic In cele mai multe cazuri, un ten seboreic este si acneic. Ce facem si cum ne descurcam cu o astfel de problema? Pentru a rezolva aceste neajunsuri, trebuie sa avem cat mai multe notiuni atat despre seboree, cat si despre acnee, pentru a sti cum sa ne ingrijim singure si cui sa ne adresam pentru diagnostic si tratament, avand in vedere faptul ca ingrijirea tenului in aceste situatii este de durata.



Ce e bine sa stim despre seboree?

Cauza seboreei este necunoscuta. Sunt incriminati mai multi factori: genetici, hormonali (ex. estrogenii inhiba secretia seboreica, testosteronul si metabolitii sai favorizeaza secretia seboreica, antiandrogenii scad secretia seboreica etc.), climatici, emotionali, etc.

• Secretia de sebum variaza cantitativ de la un individ la altul, creste prepubertal si in timpul pubertatii.
Seboreea se reduce odata cu inaintarea in varsta.
• Seboreea, ca localizare, apare desigur pe zonele bogate in glande sebacee: fata, torace anterior si posterior, acestea fiind si zonele de electie pentru acnee.
Seboreea este factorul principal care favorizeaza acneea.
• Tratamentul seboreic este atat sistemic, general (ex: contraceptive cu estrogeni, antiandrogeni), cat si topic, local – aici nu se recomanda cremele sau unguentele). Orice tratament medicamentos trebuie instituit de catre medicul specialist dermato-venerolog, care face consultatia.

Este bine de stiut faptul ca doar in farmacii exista o serie de produse dermato-cosmetologice (lotiuni, masti, geluri pentru gomaj, crème, etc.) speciale pentru fiecare tip de ten si care, de asemenea, trebuie recomandate de catre medicul specialist.

Tenul seboreic trebuie curatat in profunzime

O atentie deosebita trebuie acordata alimentatiei, care trebuie sa fie saraca in grasimi, sa se evite alcoolul, cafeaua, conservele, condimentele, ciocolata, coca-cola, etc.

Accentul in alimentatie trebuie pus pe fructe si legume (crude sau preparate, sucuri naturale, compoturi, etc.) acestea evitand constipatia si efectele ei negative pentru piele. Alti autori de specialitate sustin ca in cazul seboreei si acneei regimul alimentar ar fi de minima importanta, dar pana la proba contrarie este bine sa eliminam acesti factori nocivi din alimentatie.

Tenul gras are frecvent porii dilatati si, de aceea, transpiratia, praful, resturile de machiaj pot duce usor la astuparea porilor conferind un aspect neplacut fetei, motiv pentru care tenul seboreic trebuie curatat in profunzime, atat dimineata cat si seara.

Cele mai potrivite masti pentru tenul seboreic si acneic

Pentru curatare putem utiliza preparate naturale sub forma de:

a) lotiuni: amestec in parti egale de suc de lamaie, de morcovi, de castraveti si lapte, sau o cana cu smantana amestecata cu o lingura de suc de lamaie;
b) curatarea cu asa-numita “faina cosmetica” preparata din 70 g tarate, 20 g malai si 10 g bicarbonat de sodiu sau 20 g tarate, 5 g malai, 2,5 g borax;
c) infuzii folosite la clatirea tenului amintim: infuzie de urzici/de flori de musetel/de flori de tei/o lingura din una din plante la ¼  litru de apa clocotita, se lasa sa stea 10 min, apoi se curata bine fata si gatul cu tifon steril inmuiat in infuzie;
d) bai de aburi utile pregatirii tenului pentru alte tratamente. Baia de aburi se poate face cel mult o data pe saptamana si trebuie evitata de catre persoanele care prezinta fragilitate vasculara (tendinta la spargere de capilare). Baile de aburi se pot face cu flori de musetel, rozmarin sau cimbru (3 linguri la 1 litru de apa clocotita). Baia de aburi nu trebuie sa depaseasca 5-10 minute;
e) se mai pot utiliza comprese cu infuzie de salvie sau patrunjel verde.

Pe un ten bine curatat este foarte utila aplicarea unei masti pentru ten seboreic adecvate:

– amestec dintr-o piersica zdrobita cu un albus de ou batut spuma;
– o mana de boabe de strugure zdrobite aplicata pe fata;
– un albus de ou batut spuma amestecat cu ½  lingurita de zeama de lamaie etc.

Mastile pentru ten seboreic si acneic se lasa sa actioneze 20-30 min dupa care se indeparteaza cu multa apa, si apoi aplicam crema potrivita tenului seboreic.

 

 

Text: Dr. Aura  Vladuti
Medic specialist dermato-venerolog