Expunerea la lumina naturală pe timpul zilei va avea un efect stimulativ mai bun. Vom fi mai vigilenți și vom avea o funcție cognitivă mai bună, vom fi mai productivi. Aceste constatări ale Dr. Steven Lockley de la Harvard Medical School susțin studiile Organizației Mondiale a Sănătății, care demonstrează că ne izolăm tot mai mult de sursele de revitalizare pe care ni le oferă natura.
Societatea actuală, stilurile noastre de viață, ne lasă din ce în ce mai puțin timp pentru a ieși afară și pentru a ne bucura de beneficiile luminii naturale, mai cu seamă că petrecem 90% din timpul nostru în interior.
Pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai reci, importanța expunerii cât mai îndelungate la lumina naturală este și mai acută. Numeroase studii au demonstrat, de asemenea, rolul luminii naturale pentru a beneficia de un somn bun și au subliniat impactul negativ al lipsei acesteia asupra sănătății.
“Expunerea la alternanța lumină-întuneric reprezintă o parte absolut crucială a biologiei noastre și asta datorită rolului luminii în resetarea ceasului biologic zilnic, așa-numitul ritm circadian. Ceasurile noastre se resetează pentru a fi în acord cu timpul mediului înconjurător, iar lumina este indicatorul acestui timp” spune în continuare Dr. Steven Lockley.
Ceasurile noastre biologice primesc informații de la diferitele niveluri de lumină naturală de pe parcursul perioadei de 24 de ore. De aceea, avem nevoie de multă lumină în timpul zilei și de întuneric în timpul nopții pentru a beneficia de un somn bun. Printre consecințele unui somn deficitar se numără depresia, diabetul, bolile de inimă și creșterea în greutate.
Câteva idei şi soluţii pentru casele noastre
În primul rând o proiectare astfel încât casa să beneficieze cât mai mult la interior de lumină naturală iar în acest sens sunt recomandate casele cu deschideri vitrate cât mai mari fără ca însă aceasta să conducă la o supraîncălzire a casei în sezonul cald. Folosirea ferestrelor de mansardă la podurile amenajate, luminatoarele precum şi a altor modalitaţi/tehnologii care permit pătrunderea luminii naturale prin partea superioară a casei (acoperiş) reprezintă de asemenea soluţii binevenite.
Este bine să limităm sau să eliminăm orice sursă de lumină din exterior, atunci când mergem seara în dormitor, la culcare şi deasemenea să nu ne expunem unei lumini artificiale pe timpul somnului. Dacă celor mici le este teamă de întuneric, pe timpul nopții se poate monta o lampă cu lumină roșie sau portocalie, acestea perturbând cel mai puțin somnul.
foto: Shutterstock, Pinterest