Lucruri utile de știut dacă te întâlnești cu cineva cu anxietate

Având în vedere tot ce se întâmplă în lume, este foarte greu să găsești pe cineva care să nu simtă niciun sentiment de anxietate, în acest moment. Pentru cei cu tulburări de anxietate, acesta este un moment destul de înfricoșător și nimeni nu știe când va lua sfârșit. Și, tulburările de anxietate sunt mult mai frecvente decât s-ar putea crede după un an de izolare.

Dacă te întâlnești cu cineva cu o tulburare de anxietate și încerci să afli cum să fii un partener de ajutor prin mijloacele adecvate, iată câteva dintre cele mai utile lucruri pe care le poți face pentru persoana dragă.



La ce să te aștepți

Un partener cu anxietate poate fi o persoană iubitoare, minunată, cu care poți avea o relație sănătoasă, dar este important să fii conștient de unele dintre efectele pe care anxietatea le poate avea asupra lor și a relațiilor lor. Partenerul te poate privi ca o sursă de confort sau o persoană de la care solicită frecvent siguranța și încrederea de care are nevoie.

Anxietatea fiecărei persoane poate arăta diferit, dar un exemplu obișnuit ar putea fi că partenerul tău este suprasolicitat sau e perfecționist. Anxietatea îl determină să gândească prea mult și să încerce să controleze sau să evite orice problemă prin supra-performanță.

Anxietatea poate afecta, de asemenea, o persoană din punct de vedere social și ar putea avea dificultăți în a se acomoda cu locuri sau persoane noi. Dacă partenerul tău găsește situații sociale care le provoacă anxietate, atunci ar trebui să fii alături de el și să îl încurajezi, oferindu-i siguranța de care are nevoie.

Cum să construiești o relație sănătoasă cu cineva care are anxietate

Cele mai sănătoase lucruri pe care le poți face pentru partenerul tău sunt să-l încurajezi să primească sprijin profesional de la un terapeut, să-l asculți fără să judeci și fără să încerci să îi rezolvi problemele, și să-l încurajezi să-și dezvolte abilități de auto-calmare.

De asemenea, trebuie să fii conștientă de propriile limite. În încercarea de a fi un/o partener(ă) de pe care se poate baza, nu ar trebui să lași anxietatea celuilalt să îți preia viața. Este important să ai un indicator al propriei limite emoționale. Și evident, nu ar trebui să fii singura cu care vorbește despre asta, deoarece acea dinamică nu este sănătoasă pentru niciunul dintre voi.

Comunicarea este, de asemenea, foarte importantă dacă partenerul tău are anxietate. Dacă pare să existe o neînțelegere în cadrul relației, este important ca ambii parteneri să se verifice unul pe celălalt.

Dacă partenerul tău se simte neliniștit în legătură cu ceva specific relației, felul în care îți transmite aceste lucruri poate fi de asemenea destul de impactant. Liniile de comunicare deschise sunt un câștig-câștig pentru toată lumea.

Cum să sprijini pe cineva cu anxietate

Ascultă-ți partenerul fără să încerci să remediezi lucrurile. Dacă încerci să remediezi lucrurile în felul tău, cel mai probabil îl vei stresa și mai mult și această îngrijorare excesivă nu va funcționa. Dacă cunoști limbajul de dragoste al partenerului poți face eforturi bine aliniate ca modalități naturale de a-l calma și sprijini când se simte anxios.

Pentru perioadele stresante din viața ta încearcă StresControl de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar cu efect benefic asupra asupra stărilor emoționale și a capacității organismului de a se adapta la situațiile de stres. 

Text: Iulia Mirică

Foto: