Brandurile de succes traverseaza doua etape obligatorii: inovatia si consolidarea. Pentru a deveni lider global plecand de la zero, este nevoie mai intai de inovatii si abia apoi de consolidare. Este imposibil ca o noua marca sa devina lider pentru o anumita categorie de produse doar prin publicitate: este nevoie sa ofere lumii ceva nou, indeajuns de semnificativ incat sa genereze relatii publice si recomandari de la o persoana la alta.
Chiar si un brand ca L’Oreal, care astazi este preocupat sa extinda si sa rentabilizeze afacerea devenita clasica, a inceput printr-o formula revolutionara. La originea companiei se afla un singur om, Eugene Schueller, un talentat inginer chimist, locuitor al Parisului, care in 1907 a inventat prima vopsea de par sintetica. In 1908, acest produs a devenit baza afacerii proprii, Compania Franceza pentru Vopseluri de Par Inofensive (numele de L’Oreal primindu-l anul urmator). Initial, activitatea era desfasurata de un singur om, adica Eugene Schueller, care isi sacrifica somnul pentru a obtine vopsea de par in timpul noptii, iar in timpul zilei alerga tot Parisul ca sa isi vanda produsul in saloane de infrumusetare. Apoi, incepe etapa consolidarii.
Dupa o mica investitie facuta de un contabil, reuseste sa obtina un apartament mai mare si sa aiba primul angajat in 1909. In plus, face publicitate produsului sau in La Coiffure de Paris. In 1934, compania sa era suficient de consolidata incat sa achizitioneze firma franceza Monsaron. Cu asemenea rezultate, Schueller avea rampa pregatita pentru a lansa cea de-a doua inventie de-a sa: primul sampon fara sapun, destinat consumului in masa, caruia i-a dat numele Dop. Asa a creat tiparul intregului secol: achizitii si creatie de noi branduri pentru categorii de diverse produse. In 1960, au cumparat Lancome si Garnier si au creat parfumurile Guy Laroche, care au stat la baza produselor multor branduri-lider, precum Ralph Lauren si Giorgio Armani.
De asemenea, compania este in fruntea vanzarilor de cosmetice, avand in proprietate, in afara gamelor L’Oreal si Garnier, si brandurile Maybelline. Secretul acestui succes urias consta in identitatea distincta a fiecarui brand. MAYBELLINE, de pilda, este o denumire asociata cu o personalitate tanara si puternica din New York, chiar daca tine de o companie franceza. Nu e de mirare ca a capatat renumele de “Natiunile Unite ale Frumusetii”, date fiind aceste marci atat de diferite, reunite sub cupola unei singure companii multinationale. Insa, cel mai reprezentativ brand pentru companie este chiar L’Oreal, care cuprinde game intregi de produse destinate ambelor sexe. Nota distinctiva a acestei marci este rafinamentul frantuzesc imbinat cu cercetarea stiintifica, respectand ideile originale ale lui Eugene Schueller.
Brandul L’Oreal reprezinta nu doar produsele pe care le folosim, ci si rasplata personala pe care consumatorul o merita. Sloganul “Pentru ca meriti!”, rostit de personalitati celebre precum Ben Affleck, Jennifer Aniston in reclame televizate, insumeaza identitatea brandului: condenseaza universalul in individual, ca toate celelalte marci ale companiei, se adreseaza direct si in acelasi timp fiecarei persoane in parte, cat si intregii piete, pentru ca cele doua dimensiuni nu pot fi separate.
Text: Alina Lupa