Dupa o iarna destul lunga si de friguroasa, incepem sa ne dezmortim. Odata cu temperaturile mai prietenoase, revine si cheful de plimbat in natura. Indiferent ca ne indreptam spre gara, aeroport sau ca ne imbarcam in autoturismul proprietate personala, abia asteptam sa ajungem intr-un loc unde sa ne bucuram privirea cu peisaje si sa ne umplem plamanii cu aer curat. Pentru cei care nu vor sa petreaca prea mult timp pe drum pana in alte tari, sfatul este sa se orienteze spre minunatiile care ii asteapta pe teritoriul Romaniei.
Florile bujorului de stepa, la inceputul lui mai
Una dintre destinatiile unde puteti s ava bucurati din plin de primavara poate fi localitatea Zau de Campie din judetul Mures, aici aflandu-se o rezervatie de bujor de stepa, planta pe care o puteti intalni in doar cateva locuri pe planeta. Ea a supravietuit din timpul ultimei perioade glaciare si mai poate fi gasita sub diverse forme in Muntii Caucaz, Serbia si Ucraina.
Salatele de primavara, imunitate in farfurie
Rezervatia din Romania are 3,5 hectare si a fost creata in anul 1932 de catre savantul de renume Alexandru Borza, acelasi care a pus bazele Gradinii Botanice din Cluj si ale Parcului National Retezat. Florile sangerii ale bujorului de stepa pot fi admirate o singura saptamana, la inceputul lunii mai. Se poate ajunge cu masina pe o sosea care leaga comuna de localitatea Ludus, aflata la 15 kilometri. O alta varianta este cu trenul, pe calea ferata dintre Ludus si Bistrita.
Simboluri si superstitii de primavara
O alta planta pentru care merita sa bateti drumul pentru a o cunoaste se numeste „astragalus peterfii”. O puteti gasi pe dealurile care inconjoara comuna Suatu, aflata in judetul Cluj. Are flori galbui si este cunoscuta de localnici sub numele de „lintea pratului”. Biologii o considera o minune a naturii si nu-si explica felul miraculos in care a putut sa supravietuiasca. Localitatea Suatu se afla la aproximativ 26 de kilometric de Cluj Napoca.
O padure de liliac de 20 de hectare
La Ponoarele, la 4 kilometri distanta de Baia de Arama, se afla una dintre cele mai frumoase rezervatii din Europa de Est. Este vorba despre o padure de liliac, cu suprafata de 20 de hectare. Aici exista un ecosistem foarte fragil, de o frumusete rara, intretinut de clima cu influente submediteraneene. Turistii care vor vizita aceasta rezervatie vor avea posibilitatea sa admire si lalele negre.
Pe teritoriul Romaniei sunt mai multe locuri numite „Poiana Narciselor” sau „Poiana cu narcise”, iar una dintre cele mai apreciate se afla in Muntii Baiului. Legendele locului spun ca aici ar fi avut palatul de clestar o zana buna, dar ca aceasta a plecat din cauza oamenilor din ce in ce mai rai. Turistii care ajung prin aceste parti sunt fermecati de pajistea inundata primavara de nenumaratele narcise inmiresmate.
Zona este imprejmuita de o rezervatie naturala cu suprafata de aproape 18 hectare. Se poate ajunge prin Azuga, dar exista si trasee din zona Sinaia pentru cei dornici de drumetie.
Laleaua pestrita, pe cale de disparitie
O alta adevarata minune a naturii este si „Laleaua pestrita”. Cei care vor sa o admire trebuie sa mearga pana la rezervatia Racas-Hida din judetul Salaj. Are pete albe si mov, dispuse ca pe o tabla de sah. Localnicii ii spun „bibilica”, datorita faptului ca penajul acestei pasari este foarte asemanator cu modelul lalelei pestrite. Din pacate, a fost deja inscrisa in „Cartea Rosie” a speciilor pe cale de disparitie.
Circula povesti conform carora printesa Daria, fiica imparatului Persiei, Darius, ar fi descoperit aceasta floare si ar fi daruit in schimbul unui singur fir toate florile din gradina ei unui tanar care avea grija de lalelele pestrite. Aceasta legenda explica, cel mai probabil, si faptul ca o intalnim si in anumite zone din nordul Iranului. Drept dovada, steagul acestei tari include si o forma stilizata a lalelei pestrite. Rezervatia din Romania se afla in apropierea orasului Jibou, acolo unde veti gasi si o gradina botanica unica in lume, amenajata in incinta castelului Wesselenyi.
Text: Ionut Solescu
Sursa foto: Google Images